devochka-myaso-situaciya

9 najväčších lží o výžive ( 2. časť)

3, konzumácia väčšieho množstva proteínov (bielkovín) je škodlivá pre obličky a kosti

Nebezpečenstvo proteínov je silne zakorenený mýtus. Tvrdieva sa totiž, že proteíny uberajú kostiam vápnik a môžu dokonca spôsobiť osteoporózu, plus navyše poškodzujú obličky. Avšak žiadne výskumy či štúdie tieto tvrdenia nepotvrdili, ba práve naopak!
Proteíny NEUBERAJÚ kostiam vápnik a už vonkoncom nie sú zodpovedné za osteoporózu.
V skutočnosti, dlhšie trvajúce štúdie preukázali, že ak sa v strave časť sacharidov nahradila bielkovinami, tak vôbec nedochádzalo k odvápňovaniu kostí, naopak tvorili sa vo vyššej miere hormóny (napríklad IGF-1), ktoré sú pre zdravie kostí veľmi dôležité.
Ďalšia štúdia (J Am Coll Nutr. 2005 Dec;24(6 Suppl):526S-36S.) potvrdila, že zvýšená konzumácia bielkovín vedie k vyššej hustote kostí, a znižuje výskyt zlomenín.
Žiadna štúdia teda tento mýtus o nebezpečnosti proteínov nepotvrdila a naopak spôsobila to, že ľudia veria, že proteíny sú škodlivé. Hovoríme samozrejme o príjme bielkovín, ktorých množstvo nieje extrémne (nad 2,2 g na kilogram hmotnosti človeka).

 

Ďalší mýtus sa týka škodlivosti proteínu pre obličky.
Zvýšená konzumácia bielkovín nijak neohrozuje obličky. Jediné dôkazy škodlivosti zvýšeného príjmu bielkovín boli dokázané u ľudí, ktorý mali obličky už choré. Je ale samozrejmé, že ak máme určité ochorenie (na príklad celiakiu) a budeme konzumovať napríklad ražný chlieb, tak sa nám ochorenie výrazne zhorší, a pritom iným ľuďom by ražný chlieb nič nespravil. To isté platí aj s konzumáciou bielkovín u ľudí s ochorením obličiek.
Dokonca aj profesionálni kulturisti majú zdravé obličky (a to konzumujú obrovské dávky proteínov).
Dva hlavné faktory, ktoré môžu spôsobiť zlyhanie obličiek sú: vysoký krvný tlak a diabetes. Vo viacerých štúdiách bolo zaznamenané výrazné zlepšenie stavu diabetu a vysokého krvného tlaku, ak ľudia obmedzili príjem sacharidov a zvýšili príjem bielkovín (znižoval sa krvný cukor a krvný tlak)

 

Konzumácia väčšieho množstva proteínov je zdravá (na úkor sacharidov)
Niekoľko prínosov:
– Adekvátne množstvo proteínov má pozitívny efekt na svalovú hmotu, a sú nevyhnutné najmä pri chudnutí, aby sa zabránilo chudnutiu zo svalovej hmoty
– Bielkoviny zvyšujú energetický výdaj najviac zo všetkých makronutrientov (sacharidy, tuky, bielkoviny)
– Proteíny majú vysokú sýtiacu schopnosť , tým pádom zvýšený príjem proteínov vedie k zníženému príjmu celkových kalórii
– Zvýšená konzumácia bielkovín znižuje riziko vzniku diabetu

 

Koľko proteínu je príliš veľa?
Naše telo je v neustálom móde obnovovania sa, neustálych premien, staré tkanivá sa odbúravajú a tvoria sa nové. Potrebujeme konzumovať dostatok bielkovín, aby tieto procesy bezchybne fungovali. Pokiaľ však budeme jesť nadbytok bielkovín, bielkoviny sa využijú ako zdroj energie a ak tento zdroj nebude využitý, vieme ich uložiť v podobe tuku.
Pre bežného človeka by nemalo byť množstvo bielkovín vyššie ako 2,2g bielkovín na kilo hmotnosti.
Pre bežného človeka je Toto množstvo takmer nemožné zjesť. Pre predstavu, ak by mal 80 kilový muž zjesť 2,2 g bielkovín na kilogram hmotnosti (číže 176 g bielkovín), tak by musel zjesť približne 900 g mäsa.
Ľudia majú skôr opačný problém. Na Raňajky zje žena vločky s medom, orieškami a mliekom (7g bielkovín), na obed ma zeleninové rizoto (8g bielkovín) a na večeru si dá dusenú zeleninu s 2 vajíčkami (13 g bielkovín). Prijala 28g bielkovín, čo je približne polovica z množstva, ktoré by mala prijať (ak pravidelne cvičí, tak by mala prijať ešte o trochu viac).

Nadbytku bielkovín sa skutočne báť nemusíme, práve naopak. Mali by sme si sledovať ich dostatočný príjem.

Posted in Články.