fbpx

9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudnete (2. časť)

Príčina 4: Nedostatočná výživa
Jednostranná strava, nedostatočné množstvá potravy, nedostatok ovocia a zeleniny vedú k tomu, že telu po určitom čase začínajú chýbať niektoré živiny. Treba si zapamätať, že telo, ktoré nie je zdravé a vyživené neschudne. Dostatočná výživa tela je kľúčová.
V súčasnosti neexistuje veľa klinických štúdií vyhodnocujúcich vplyv nedostatku jednotlivých látok v potrave, ako napríklad vitamínu D, na úbytok telesného tuku.
Na druhej strane však existuje viacero štúdií preukazujúcich súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a vyšším percentom telesného tuku. Rovnako to platí aj pre ďalšie živiny: nedostatočný príjem magnézia a rybieho tuku sú priamo spojné s obezitou.
Na túto možnú príčinu je dobré si posvietiť. Nechajte si urobiť krvný test na nedostatok stopových prvkov!
Riešenie – správna výživa: zaraďte do svojho jedálničku dostatok surovej zeleniny a ovocia, svoju stravu sa snažte mať pestrú, zvýšte potraviny s vyšším obsahom vitamínu D (rybí tuk, žĺtka, ryby) a magnézia (banány, mandle, listová zelenina).

 

Príčina 5: Nedostatok spánku
Množstvo spánku, ktoré ľudia potrebujú je veľmi individuálne. Nedostatok spánku však sabotuje všetko vaše úsilie o redukciu telesného tuku. Štúdie ukazujú, že unavení ľudia pociťujú väčší hlad, vyberajú si menej vhodné jedlá a celkovo zjedia viac. „Navyše, s nedostatkom spánku klesá senzitivita na inzulín a glukózová tolerancia a telo prepína do (prípadne pretrváva v) režimu ukladania tukových zásob,“ upozorňuje Ing. Petra Kopecká.
Nedostatok spánku vyvoláva u mužov akútny pokles hladiny testosterónu a u oboch pohlaví klesá vylučovanie rastového hormónu (ďalej len GH – growth hormone), ktorý sa v najväčšej miere uvoľňuje práve počas spánku. Nedostatok spánku navyše spôsobuje zvyšovanie hladiny kortizolu, ktorý oslabuje schopnosť vášho tela spaľovať telesný tuk. Ak sa nestane spánok vašou prioritou, je možné, že nikdy neschudnete.
Riešenie: Vyriešte vaše problémy so spánkom tým, že si v miestnosti zabezpečíte úplnú tmu, hodinu pred plánovaným spánkom vypnete všetku elektroniku. Vytvorte si zaspávací rituál (vyskúšajte metódu „grateful log“ – myšlienková reflexia prežitého dňa, v ktorej sami pre seba zhrniete to, za čo ste vďační) a zvážte nasadenie prírodných preparátov na podporu spánku, ako napríklad melatonín, čaj z mäty kučeravej.

Príčina 6: Pretrvávajúci stres
Nepriaznivé dôsledky stresu na redukciu telesného tuku bývajú často podceňované. Chronický stres je jednou z najdôležitejších príčin, ktoré treba riešiť, ak stále nedokážete schudnúť.
Dôvodom je to, že pretrvávajúci stres vedie k vylučovaniu kortizolu, ktorého primárnou úlohou je zvyšovať hladinu cukru v krvi (čo so sebou prináša výkyvy inzulínu) na to, aby ste mali dostatok energie na zvládnutie stresovej situácie. Ak sa tento stav stane chronickým, dochádza k zápalu a poruchám funkcie osi hypotalamus-hypofýza-nadobličky (HPA osi), čo znamená, že naše telo už nepracuje správne. Všetko v našom tele je značne rozhádzané a tak k úbytku telesného tuku jednoducho nedochádza.
Riešenie: vyskúšajte meditáciu, masáž, pravidelný šport alebo prechádzky v prírode. Ukľudňujúco pôsobí aj čaj z medovky alebo dobrá komédia 

2024-02-01T15:56:22+01:00

Leave A Comment