fbpx

Jesť či nejesť ovsené vločky?

Dnes nájdeme nekonečné množstvá výrobkov, ktoré obsahujú ovsené vločky (keďže sa o nich hovorí ako o zdravej potravine), avšak len minimum z nich je aj skutočne zdraviu prospešných. Väčšinou za zo zdravých ovsených vločiek stávajú zapekané müsli plné jednoduchých cukrov, aróm a nezdravých tukov. Druhou najčastejšou podobou sú müsli tyčinky, o ktorých si stále väčšina z nás myslí, že sú zdravé. Nutričným zložením sa však veľakrát zhodujú s tyčinkami typu mars, snickers a podobne.

 

Prečo sú teda čisté ovsené vločky prínosom pre naše telo?

Ovsené vločky sú výborným zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Celé zrnká ovsu navyše obsahujú aj unikátne antioxidanty avenatramídy (dokážu znižovať zápal a regulujú krvný tlak). Ovos má však najčastejšie podobu ovsených vločiek a jeho použitie skutočne obrovské. Vločky môžeme len zaliať a nechať napučať, môžeme ich variť na kašu, zapiecť a spraviť si domáce zapekné ovsené vločky či granolu. Výborné sú aj na zahusťovanie rôznych pokrmov.

 

Výživové hľadisko

Hlavnou zložkou sú sacharidy 66 % ,ďalej obsahujú 17 % bielkovín, 7 % tuku a 11% vlákniny.

Proteíny

Čo sa týka ovsených vločiek, tak málokto vie, že na 100 g obsahujú viac bielkovín ako vajcia (100 g ovsených vločiek obsahuje 17 g bielkovín a 100 g vajec obsahuje 13 g). Hlavná bielkovina je avenalín (80 %), ktorá sa nenachádza v žiadnej inej obilnine a dokonca sa podobá na strukovinové bielkoviny.

Sacharidy

Ovsené vločky sú zložené najmä z polysacharidov (pomalých sacharidov) a len 1 % patrí jednoduchým cukrom. Tieto polysacharidy, resp. škroby sú v ovsených vločkách viaceré (3 typy). Významný je rezistentný škrob, ktorý funguje ako typ vlákniny. Keďže ho nevieme stráviť, stáva sa potravou pre dobré baktérie v našich črevách.

Vláknina

Väčšina vlákniny v ovsených vločkách je rozpustná a veľká časť je tvorená betaglukánmi. Betaglukány majú schopnosť znižovať cholesterol (LDL) a prispievajú k tvorbe žlčových kyselín. Betaglukány dokonca znižujú krvný cukor v jedle, ktoré obsahuje viac sacharidov.

V obsahu vlákniny je ovos medzi obilninami na prvom mieste, aj čo sa týka množstva a obsahu betaglukánov.

Tuky

Obsahom tukov patria medzi obilniny s najvyšším obsahom.

Z vitamínov a minerálov obsahujú najviac: mangánu, fosforu, medi, vitamínu B1, železa, selénu, horčíku a zinku.

Najvýznamnejšie benefity ovsených vločiek

  • výborne znižujú krvný tlak
  • znižujú LDL cholesterol (najmä obsiahnuté betaglukány), už 3 gramy betaglukánov výrazne znižujú riziko vzniku srdcovocievnych ochorení
  • znižujú vstrebávanie tukov a cholesterolu zo stravy
  • prevencia diabetu druhého typu
  • Po 4 týždňoch konzumácie ovsených vločiek u diabetikov bolo potrebné znížiť lieky na cukor o 40 %
  • vysoká sýtiaca schopnosť (prevencia prejedania sa)
  • podávanie ovsených vločiek malým deťom sa ukázalo ako výborná prevencia astmy
  • pre ich výborný efekt na naše črevá vedú k zlepšeniu imunitného systému

To, v akej miere sú pre každého z nás vločky vhodné, je veľmi individuálne. Sú typy ľudí, pre ktoré sú dobré každý deň a sú typy ľudí, pre ktorých sú vhodné len občas. Ak chcete zistiť viac o tom, aké potraviny sú pre vás vhodné a ktoré nie, objednajte sa na konzultáciu a zistite o sebe viac – chcem sa objednať

Zdroj: Am J Clin Nutr. 2014 Dec;100(6):1413-21. doi: 10.3945/ajcn.114.086108. Epub 2014 Oct 15.
Cholesterol-lowering effects of oat β-glucan: a meta-analysis of randomized controlled trials.

Npísané pre portál www.cvičte.sk

2020-05-31T23:12:36+02:00