fbpx

Dá sa cielene chudnúť z konkrétnych partii?

Odpoveď znie:  ÁNO. Pod palcom to majú naše hormóny. Hormóny určujú kde sa nám a koľko sa nám tuku ukladá. Avšak dobrá správa je, že pokiaľ vieme s akými hormónmi máme problém, vieme ich pomocou stravy ovládať. Najčastejšie typy ľudí sú dva (ľudia s tendenciou priberať v oblasti brucha a ľudia ktorí priberajú do zadku a bokov). Pozrime sa teda na tieto dve najčastejšie obsadzované miesta tukom detailnejšie.

 

Ak je niekto neustále v strese– má viac hormónu kortizolu, ktorý spôsobí väčšie ukladanie tuku v oblasti brucha.  Tento stresový hormón sa však nevylučuje len pri psychickom strese. Stresový hormón sa vylučuje aj keď nesprávne chudneme, trpíme intoleranciou na potraviny, prejedáme sa…to všetko sú pre naše telo stresové situácie, ktoré vedú k vylúčeniu kortizolu a následne k ukladaniu tuku v oblasti brucha.

 

Ak má niekto tendenciu ukladať viac viac tuku na zadku a bokoch – znamená to, že má viac hormónu estrogénu. Problém estrogénu je však v tom, že sa v našom tele zvyšuje jeho množstvo po prijímaní rôznych druhov chemikálii – najčastejšie sú to látky, ktoré sa uvoľňujú z plastových fliaš a plastových nádob.  Plasty sú vyrobené z petrochemikálií(xenoestrogény), ktoré na organizmus pôsobiapodobne ako estrogény a sú toxické.  Ďalším problémom je kozmetika. Dávajte si pozor najmä na kozmetiku ktorá obsahuje parabény a deriváty parabénov (methylparabén, ethylparabén, propylparabén, butylparabén).

 

Riešenie: Správnou stravou – určenou diagnostickou metódou na zistenie hormonálnej nerovnováhy, cvičením, doplnkami výživy (napríklad rybí tuk) a kvalitným spánkom vieme ovplyvniť hormóny a  následne vieme ovplyvniť aj rýchlejší úbytok z danej problematickej oblasti, a zredukovať ukladanie tuku.

 

Tip: Namiesto klasickej fľaše skúste Zdravú fľašu! Znížite príjem exogénnych estrogénov, vo fľaši sa neusádzajú plesne, nezapácha. Kúpite napríklad v poradni Komplexnej výživy na Trnavskej ceste 74 (Domino komplex, priestory Efectfitu)

 

Pomôže posilňovanie konkrétnych partii ?

Nie. Ak máte napríklad problematické brucho a budete ho poctivo posilňovať, brucho síce spevnie, ale množstvo tuku ktoré je na bruchu sa výrazne nebude meniť. Cvičenie, kedy precvičujete svalstvo v danej partii tela – zvyšuje množstvo  svalovej hmoty a zároveň zvyšujete množstvo mitochondrií v posilňovanej partii tela– čiže tých malých tovární, ktoré tuk spaľujú. Mitochondrie si ale nevieme vycvičiť aby spaľovali tuk z partii, ktoré my považujeme za kritické. Cvičene nemá vplyv na chudnutie z jednotlivých partii, avšak veľmi význame napomáha dávať telo do hormonálnej rovnováhy, zrýchľuje metabolizmus  a tým  celkové odbúravanie tuku.

 

2014-09-17T00:00:00+02:00

Leave A Comment