ČLÁNKY2019-03-21T21:44:29+02:00
23.05.2019

Rybí olej – urýchľovač chudnutia a bojovník proti depresiám

S pojmom omega-3 mastné kyseliny sa stretol už asi každý z nás. Spomínajú sa skoro všade- v reklame, lekárňach, magazínoch. Sú označované ako esenciálne mastné kyseliny - telo si ich nevie vyrobiť, teda ich môže získať jedine z jedla alebo doplnkov stravy. V skutočnosti existuje až 11 typov omega-3 mastných kyselín. Tri z nich sú však najdôležitejšie. Sú to práve ALA, EPA a DHA. Pozrime sa na to, aký je medzi nimi rozdiel a ktoré si zadovážiť, ak sa rozhodujete pre doplnok stravy. ALA ( alfa-linolénová kyselina) je najbežnejšou omega 3 mastnou kyselinou v rastlinnej strave (kel, špenát, sójové bôby, [...]

21.04.2019

Medvedí cesnak – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Medvedí cesnak Prvý oficiálny jarný týždeň máme za sebou a príroda sa pomaly prebúdza. Ak pri prechádzke v lese, parku... zrazu zacítite vôňu cesnaku, jedna vec je jasná- začal nám rásť medvedí cesnak. Ten sa v posledných 20-tich rokov opäť teší svojej popularite. Medvedí cesnak alebo Allium ursinum, je malá jasnozelená rastlinka, ktorá sa zbiera hlavne kvôli svojej listovej časti. Práve v nej nájdeme veľké množstvo zlúčenín síry (dokonca väčšie než v klasickom cesnaku), ako aj horčíka, mangánu, užitočných zlúčenín železa a ďalších látok. Ideálne je zbierať ho pred alebo v prvej fáze kvitnutia - teda niekedy v apríli, avšak je možné ho zbierať až do konca [...]

18.02.2017

Fantastická sviečková bez výčitiek za 40 minút plus triky na dosiahnutie neuveriteľnej chuti 🙂

Veľa ľudí považuje sviečkovú za nezdravé jedlo. Neviem prečo ju spoločnosť tak nespravodlivo zaškatuľkovala, keďže sviečková je jedlo plné zeleniny a bielkovín. Ako príloha nemusí byť klasická knedľa, vieme si k nej dať napríklad fazuľové či vajíčkové cestoviny alebo zdravú verziu chlebíka. My sme si na našej sviečkovej neskutočne pochutili a s receptíkom sa rada podelím aj s Vami 🙂 Triky na tú najlepšiu sviečkovú sú: 1, varenie v tlakovom hrci (za 40 minút máte tú najlahodnejšiu sviečkovú ;)) 2, pridanie 2 lyžíc karamelu (na jednu porciu vychádza zanedbateľné množstvi cukru, avšak tá zmena chuti je obrovská) Ingrediencie: 1200 g [...]

20.03.2016

Najlepšie cookies bez múky a cukru

Sú cookies koláčiky vaše obľúbené? Hľadáte recept, ktorý je jednoduchý, zdravý a neuveriteľne chutný? Práve ste ho našli 🙂 Ingrediencie: 1/2 šálky kokosovej múky 1/3 šálky brezového cukru 1/4 lyžičky sódy bikarbóny 1/4 lyžičky soli 3 veľké vajíčka 1/3 poháru masla ghee alebo kokosového oleja lyžička vanilkového extraktu posekaná horká čokoláda 70%  - pol hrnčeka   Postup: Vyšlaháme vajíčka s cukrom a roztopeným maslom ghee poostupne pridávame ostatné ingriediencie. Vypracujeme husté cesto, z ktorého formujeme guličky a kladieme ich na papier na pečenie. Pečieme v trúbe pri 180 stupňoch približne 15-20 minút (podľa veľkosti guličiek). Cookiesky sú najlpeišie cca 30 [...]

16.03.2016

Famózny mrkvový krém

Nechce sa Vám pripravovať husté polievky či krémy lebo máte predstavu že to trvá dlho? Čo tak krém za 15 minút ktorý chutí či samostatne, alebo ako príloha k mäsku či rybke? Vyskúšajte ho už dnes 🙂 Ingrediencie: 2 lyžice kokosového oleja 1 cibuľa 2 zväzky mrkvy 500 ml ryžového mlieka 1 liter vývaru 1 kokosová smotana (200 ml 90%) kari, čili, soľ korenie.   Postup: Na kokosovom oleji udusíme nakrájanú cibuľku, pridáme kari a ostatné koreniny. Vložíme do hrnca pokrájanú mrkvu, zalejeme vývarom, smotanou a ryžovým mliekom a necháme variť do zmäknutia. Na záver rozmixujeme ponorným mixérom. Môžeme posypať [...]

07.03.2016

8 skvelých výhod konzumácie zeleniny

Podľa prieskumov, väčšina Slovákov denne neskonzumuje ani len 2 porcie zeleniny. Avšak aj tí, čo zjedia 2 porcie zeleniny, nie vždy jedia zeleninu dobrej kvality a správne pripravenú.   Určite to takto nie je správne a malo by to vyzerať inak. Všetci chceme byť zdraví, mať veľa energie, získať perfektnú postavu a pritom sa vyhýbame tak účinnej potravine ako je zelenina. V tomto článku si povieme prečo je tak skvelé a prospešné zaraďovať zeleninu do jedálničku čo najčastejšie.   1, robí nás štíhlejšími Väčšina ľudí síce zaraďuje zeleninu k zdravým potravinám, no neuvedomuje si tú veľkú spojitosť medzi zeleninou a chudnutím. Po prvé zelenina má veľmi nízku [...]

15.11.2015

Najlahodnejšie čokoládové kocky z 3 ingriedincií

Ste neuveriteľne mlsný a za kúsok sladkosti by ste urobili čokoľvek? Neuspokojíte sa len tak s hocičím? Ak máte vysoké nároky na chuť a kvalitu  a pritom  málo času, tak tieto sametové čokoládové kocky sú to pravé pre vás. Ak čakáte návštevu, tak vedzte, že týmto ju ohúrite  a príprava vám zaberie cca 15 minút 😉 Príjemné mlsanie 🙂   Potrebujete: horkú čokoládu             500 g kondenzované mlieko 400 g maslo                               45 g orechy/kokos             [...]

04.11.2015

Praženica na sladko

Ste te typ človeka, ktorý do seba ráno nevie dostať nič slané, no potrebuje zvýšiť množstvo bielkovín? Uvedomujete si, že raňajkovať každé ráno pečivo s džemom či vločky nie je ideálne? Pri predstave na sardinkovú nátierku či šunku Vás radšej prejde chuť raňajkovať? Máme pre Vás riešenie: bielkovinové raňajky, ktoré sú sladké a zaberú vám približne 4 minúty. Vyskúšajte vajíčka na sladko.   Potrebujeme: vajíčka - 2-3 ks banán     1 ks kakao   Môžeme obmieňať s: orechy semienka kokos   Postup: Rozšlaháme vajíčka s banánom a kakaom. Najlepšie na keramickej panvici urobíme praženicu. Praženicu je najlepšie robiť bez [...]

11.09.2015

Pomáha káva k lepšiemu športovému výkonu?

V medzinárodnom rebríčku najväčších svetových spotrebiteľov kávy sme sa umiestnili na popredných priečkach. Denne vypijeme v prepočte vyše 1,2 šálky kávy. V rebríčku, ktorý vypočítal podiel vypitých šálok kávy na jedného obyvateľa krajiny, sme sa tak umiestnili na šiestom mieste. Aké má však tento nápoj účinky okrem toho, že nám pomáha prebudiť sa, či nezaspať počas poobedného útlmu? Ako je to v spojitosti so športom? Zistilo sa niečo skvelé. V nedávnej štúdii sa preukázalo, že vypitie šálky kávy pred športovým výkonom pomáha lepšie spaľovať tukové zásoby. V španielskej štúdii, publikovanej v časopise International Journal of Sport Nutrition and Exercise Metabolism, sa zistilo, že trénovaní športovci, ktorí prijali pred [...]

25.07.2015

Jesť či nejesť ovsené vločky?

Dnes nájdeme nekonečné množstvá výrobkov, ktoré obsahujú ovsené vločky (keďže sa o nich hovorí ako o zdravej potravine), avšak len minimum z nich je aj skutočne zdraviu prospešných. Väčšinou za zo zdravých ovsených vločiek stávajú zapekané müsli plné jednoduchých cukrov, aróm a nezdravých tukov. Druhou najčastejšou podobou sú müsli tyčinky, o ktorých si stále väčšina z nás myslí, že sú zdravé. Nutričným zložením sa však veľakrát zhodujú s tyčinkami typu mars, snickers a podobne.   Prečo sú teda čisté ovsené vločky prínosom pre naše telo? Ovsené vločky sú výborným zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov a stopových prvkov. Celé zrnká ovsu navyše obsahujú aj unikátne antioxidanty avenatramídy (dokážu znižovať zápal a regulujú krvný [...]

25.06.2015

Soľný mýtus alebo prečo soľ potrebujeme?

Organizácie po celom svete nás pred sodíkom varujú už desaťročia a míňajú nemalé peniaze na rôzne kampane zamerané na zníženie jeho spotreby. Je to spôsobené faktom, že si myslíme, že sodík zdvíha krvný tlak. Je teda sodík naozaj taký škodlivý? Vedie zníženie jeho spotreby k zlepšeniu zdravia?   Prečo potrebujeme sodík? Sodík je nevyhnutným elektrolytom pre ľudské telo. Veľa potravín obsahuje sodík prirodzene, no najviac sodíka v našej strave pochádza zo soli. Soľ je zložená zo sodíka (40 %) a chlóru (60 %). Sodík nám pomáha udržiavať rovnováhu medzi intra a extracelulárnymi tekutinami. Spolu s draslíkom pomáha udržiavať elektrický gradient na membránach, čo je nevyhnutné pre [...]

23.06.2015

Benefity olivového oleja

Lisuje sa z ovocia plného tuku, teda z olív. Z väčšej časti je tvorený nenasýtenými mastnými kyselinami a obsahuje aj dobre známe omega-3 mastné kyseliny   1. Obsah kyseliny olejovej Najväčšiu časť olivového oleja tvorí kyselina olejová (mononenasýtená mastná kyselina). Je to až 73 %. Je jednou z najdôležitejších súčastí olivového oleja. Kyselina olejová ma silné protizápalové účinky a pozitívne ovplyvňuje gény zodpovedné za rakovinu. (1,2) Pozor však na použitie pri dlhších tepelných úpravách, ktoré olej neznesie. Týmto spôsobom sa z prospešnej potraviny stáva škodlivá.   2. Olivový olej je výborným zdrojom antioxidantov Extra panenský olivový olej je výborným zdrojom vitamínov E, K a antioxidantov. Antioxidanty, [...]

02.06.2015

9 zdravotných výhod konzumácie zázvoru

Jeho používanie ako prírodného liečiva má veľmi dlhú históriu. Najčastejšie sa využíval na podporu trávenia, proti nevoľnosti a na liečbu chrípky. 1. Zázvor obsahuje gingerol Gingerol je látka so silným protizápalovým a antioxidačným účinkom. Výborne znižuje bolestivosť. Ak máme v tele bolestivý zápal, výborným riešením je zázvorový čaj, pretože zahriatím a odstátím sa pozitívne účinky ešte zvyšujú. 2. Zázvorom proti nevoľnosti Vo viacerých štúdiách mal zázvor rovnaké účinky ako lieky na predpis určené proti nevoľnosti. Je výborným doplnkom pre ľudí s rakovinou, ktorí sa liečia chemoterapiou a býva im často zle. Takisto je veľmi obľúbený medzi tehotnými ženami, pretože je jedným z najúčinnejších prírodných prostriedkov proti [...]

11.05.2015

Klinicky overené pozitívne účinky mandlí na naše zdravie

Mandle sú nielen úžasne chutné, ale aj plné živín, vitamínov, minerálov a zdravých tukov.   Pochádzajú zo Stredného Východu, no najväčším producentom je USA. Zistilo sa, že mandle majú o 20 % menej kalórií, ako sa pôvodne myslelo. Namiesto pôvodných 160 kalórií má jedna hrsť len 129 kalórií.   Výživová hodnota mandlí Čo nám dodá jedna hrsť? (28 gramová porcia je cca 23 mandlí). Spomedzi orechov patria mandle medzi najzdravšie a obsahujú najviac živín: vláknina: 3,5 g proteíny: 6 g vitamín E: až 50 % DOD (denná odporučená dávka) mangán: 32 % DOD horčík:  20 % DOD fosfor: 15 % DOD vápnik: 8 % [...]

27.04.2015

Mlieko a mliečne výrobky spomaľujú chudnutie

Mnohé články píšu o ich vhodnosti a prospešnosti a mnohé píšu o ich škodlivosti. Kde je teda pravda? V mojej poradni výživy sa venujem okrem iného aj testom na intolerancie potravín. Štatisticky sa udáva, že približne polovica ľudí trpí na určitý typ intolerancie. V mojej poradni je to dokonca až  80 %. Je však pravdou, že za mnou ľudia chodia v prípade, že tušia, že niečo nie je v poriadku, alebo že nevedia schudnúť (najmä z brucha) napriek zdravej strave a nevedia nájsť príčinu. Medzi najčastejšími intoleranciami figuruje intolerancia na pšenicu a mlieko Keď sa vylúčia zo stravy potraviny, na ktoré má človek intoleranciu, proces chudnutia a ozdravovania sa neuveriteľne naštartuje. [...]

25.04.2015

Kravské, kozie alebo ovčie mlieko. Ktoré je lepšie?

Mliečne výrobky sú stále veľmi populárne a ich sortiment sa neustále rozširuje. Osobne nie som zástancom mlieka a mliečnych výrobkov, keďže aj na klientoch vidím veľmi pozitívne účinky NEkonzumácie mliečnych výrobkov. Takisto aj chudnutie prebieha bez mliečnych výrobkov jednoduchšie. Avšak aj mlieko nieje ako mlieko a sú rôzne druhy výrobkov. Pozrime sa na porovnanie najpredávanejších druhov mliek:   Kravské mlieko Výhody: Jednou z najväčších výhod kravského mlieka je, že smotana sa oddeľuje od tekutiny. Tak dostaneme smotanu a aj maslo. Čiže dokonalú, lahodnú a ničím nenahraditeľnú chuť. Ďalšou výhodou kravského mlieka je to, že je ním možné kŕmiť masy. Nie je [...]

12.04.2015

Nahraďte zemiaky či ryžu fantastickými a rýchlymi prílohamy z cíceru – chudnite pomocou zdravých príloh

Cícer Najjednoduchšia príloha z cíceru je opečený cícer z konzervy na cibuľke a posypaný grilovacím korením. Je to fantastické, chutné rýchle a neuveriteľne sýte. Celá príprava zaberie neuveriteľných 5 minút. Ďalšími možnosťami sú cícerové pyré, palacinky, halušky, cestoviny či chlieb. Cícer je neuveriteľne všestranná a výživná potravina plná bielkovín, ktorá by vo vašej kuchyni nemala chýbať.   1, Opekaný cícer Potrebujeme: Cícer z konzervy Cibuľu Korenie podľa chuti (grilovacie, kari...) Kokosový tuk Postup: Očistenú a pokrájanú cibuľu na kocky opečieme na kokosovom tuku. Po chvíľke pridáme cícer a koreniny. Podávame k mäsku či rybke, vajíčkam alebo dzobkáme len tak samotný cícer.   2, Cícerové pyré Potrebujeme: Čajovú lyžičku kmínu [...]

29.03.2015

9 najväčších lží o výžive ( 2. časť)

3, konzumácia väčšieho množstva proteínov (bielkovín) je škodlivá pre obličky a kosti Nebezpečenstvo proteínov je silne zakorenený mýtus. Tvrdieva sa totiž, že proteíny uberajú kostiam vápnik a môžu dokonca spôsobiť osteoporózu, plus navyše poškodzujú obličky. Avšak žiadne výskumy či štúdie tieto tvrdenia nepotvrdili, ba práve naopak! Proteíny NEUBERAJÚ kostiam vápnik a už vonkoncom nie sú zodpovedné za osteoporózu. V skutočnosti, dlhšie trvajúce štúdie preukázali, že ak sa v strave časť sacharidov nahradila bielkovinami, tak vôbec nedochádzalo k odvápňovaniu kostí, naopak tvorili sa vo vyššej miere hormóny (napríklad IGF-1), ktoré sú pre zdravie kostí veľmi dôležité. Ďalšia štúdia (J Am Coll [...]

22.03.2015

9 najväčších lží o výžive ( 1. Časť)

  V dnešnej dobe stále pretrvávajú určité mylné názory týkajúce sa výživy. V Článku je popísaných pár najčastejších nezmyselností, no je ich oveľa oveľa viac.   1, vajíčka sú nezdravé Vajíčka obsahujú cholesterol a preto by sme ich nemali konzumovať. Tento mýtus je medzi nami už riadne dlhú dobu. Počuli ste niekedy o krokodílovi, ktorý zožral 10 vajec naraz, ktoré našiel v hniezde a dostal infarkt? Alebo počuli ste o hadoch, ktoré bežne žerú vajcia že by sa liečili na vysoký cholesterol? Nie? Je to preto, lebo vajíčka sú zdravé a ich konzumácia nezvyšuje „zlý“ cholesterol. Dokonca ich konzumácia zvyšuje „dobrý“ cholesterol, ktorý nás chráni pred srdcovocievnymi ochoreniami. [...]

15.03.2015

Fantastická zmrzlina bez mlieka a cukru z 2 ingrediencii

Mávate chuť na niečo sladké no nechce sa vám nič zdĺhavé pripravovať? Máte chuť na niečo sladké no vzdávate sa ho kôli cukru? Je tu jednoduché riešenie na uspokojenie vašich mlsných jazýčkov! Keď som prvýkrát vyskúšala zmrzlinu neverila som ako môže byť tak úžasná a jednoduchá a pritom zdravá. Ďalšou výhodou je, že neobsahuje cukor ale brezový cukor, ktorý nekazí zuby a uspokojuje chuť na sladké. Základ: • Kokosové mlieko 82% • Brezový cukor Môžete pridať: kakao, mleté orechy, instantnú kávu, ovocie, kokos, matcha čaj... existuje nekonečné množstvo variácii tejto jednoduchej zmrzliny. Postup: Vyšľaháme vychladené kokosové mlieko (aspoň 8 hodín [...]

07.03.2015

Fantastické čokoládové raňajky plné zeleniny za 3 minúty!

Nemáte ráno čas? Nestíhate alebo nechutia vám raňajky typu vajíčka? Chcete do jedálnička zaradiť viac zeleniny, no nie ste zrovna jej fanúšikom? Vyskúšajte tieto famózne, extrarýchle raňajky, do ktorých sa zamilujete. Majú viacero variácii, aby sa vám neobjedli 🙂   Budeme potrebovať: • Banán • Listová zelenina (najradšej používam mladý špenát a insalatina) • Avokádo – polovica • Lyžica kakaa • Lyžica brezového cukru alebo medu • Troška ryžového mlieka alebo vody • Štipku soli (najlepšie himalájskej) Voliteľné: Môžete dosypať kokos, môžete primiešať kokosové mlieko, banán môžete v lete nahradiť malinami či jahodami, môžete pridať oriešky (mandle, vlašské, pekanové....)   [...]

21.02.2015

Elixír zdravia a štíhlosti existuje. Vyskúšajte klíčky!

Ak chcete mať doma zeleninu, ktorá bude obsahovať neuveriteľné množstvo vitamínov, minerálov a enzýmov, a nebude ničím konzervovaná ani nepreletí pol sveta aby sa dostala na váš stôl, tak vyskúšajte klíčky. Je to zázračná potravina, ktorá v malom množstve dokáže nahradiť veľké množstvá zeleniny. Zhruba 25 g sa vyrovná 1 kilogramu surovej zeleniny. Navyše, ich prítomnosť neuveriteľne zvyšuje využiteľnosť živín z iných potravín, s ktorými ich skombinujeme. Navyše nám poskytujú veľa vlákniny za minimum kalórii. Veľkou výhodou je ich ľahká dostupnosť, a dokonca aj možnosť pestovania si ich doma! Je to najlokálnešia zelenina, pri ktorej sa nepoužívajú žiadne pesticídy, hnojivá [...]

08.02.2015

Mýty a fakty o potravinách (prílohy a light výrobky) 3. časť

Prílohy Mnohí už zistili, že pokiaľ prestanú jest prílohy, hmotnosť ide pekne dole. Tento proces ale netrvá večne. Vo chvíli, keď opäť do jedálničku prílohy zaradíme, nastáva „jojo“ efekt a telo si ich začne veľmi rýchlo ukladať. Aj počas redukčných diét je potrebné zaraďovať sacharidy (najmä ak váš metabolický typ je sacharidový), ktoré tvoria jednu z troch dôležitých živín pre náš organizmus. Najlepšou formou sú práve komplexné sacharidy, ktoré uvoľňujú energiu pomaly, a nespôsobujú výrazné zmeny hladín krvného cukru. Medzi ne patrí pšeno, pohánka, amarant, celozrnná ryža, quinoa, celozrnné cestoviny, varené zemiaky v šupke a iné. Samozrejme v rozumnej miere. Glykemický index ešte výraznejšie znížime, [...]

31.01.2015

5 častých príčin, prečo nevieme ísť dole s hmotnosťou.

Stravujete sa zdravo, cvičíte a predsa priberáte? Na vine nie sú len kalórie! 5 ďalších príčin, ktoré sú zodpovedné za kilá navyše   1, antibiotiká Nemám na mysli len tie, ktoré vám predpíše doktor a ktoré vedome užívate, ale najmä tie o ktorých ani netušíte, že ich prijímate. Medzi množstvom skonzumovaných antibiotík a nadváhou existuje veľmi úzky vzťah. Áno, antibiotiká nás vedia zachrániť, ak vážne ochorieme, ale NEPOTREBUJEME ich zakaždým, keď nás boli ucho, hrdlo či nos. Odchádzame od lekára s predpisom na antibiotiká - je to naozaj nevyhnutné? Pokiaľ ide o bežné ochorenie, s ktorým sa naše telo vysporiada, [...]

18.01.2015

Zdravý chlieb bez sacharidov – rýchlo, lacno, jednoducho

Zdravý chlieb bez sacharidov – rýchlo, lacno, jednoducho Snažíte sa znížiť množstvo sacharidov a chlebíku sa pritom nechcete vzdať? Hľadáte náhradu za chlieb, ktorá je zdravá, plná enzýmov a nestojí veľa ? Existuje riešenie – semienkový raw chlebík, ktorý si jednoducho spravíte doma z 3 ingrediencii. Chlebík môže mať rôzne varianty (môžete pridať rôzne koreniny, cesnak alebo spraviť variantu na sladko – pridáte med, či javorový sirup, vanilku alebo škoricu) Základný recept: -ľanové semienka (môžete k nim pridať sezamové, slnečnicové, píniové, tekvicové, chia... - cuketa (môže byť mrkva, cibuľa, tekvica...) -soľ (bylinky, koreniny) Cuketu postrúhame a primiešame k ľanovým semienkam, [...]