fbpx

9 zdravotných výhod konzumácie zázvoru

Jeho používanie ako prírodného liečiva má veľmi dlhú históriu. Najčastejšie sa využíval na podporu trávenia, proti nevoľnosti a na liečbu chrípky.

1. Zázvor obsahuje gingerol

Gingerol je látka so silným protizápalovým a antioxidačným účinkom. Výborne znižuje bolestivosť. Ak máme v tele bolestivý zápal, výborným riešením je zázvorový čaj, pretože zahriatím a odstátím sa pozitívne účinky ešte zvyšujú.

2. Zázvorom proti nevoľnosti

Vo viacerých štúdiách mal zázvor rovnaké účinky ako lieky na predpis určené proti nevoľnosti. Je výborným doplnkom pre ľudí s rakovinou, ktorí sa liečia chemoterapiou a býva im často zle. Takisto je veľmi obľúbený medzi tehotnými ženami, pretože je jedným z najúčinnejších prírodných prostriedkov proti rannej nevoľnosti. Podľa štúdie na 1 278 tehotných ženách je účinná dávka  1,1-1,5 gramu zázvoru.

3. Znižuje bolesť svalov

Vysoká efektivita zázvoru sa ukázala aj pri svalovej horúčke. Na to, aby bol zázvor účinný, je nutné skonzumovať 2 gramy zázvoru. Nevýhodou je, že účinok nie je okamžitý.

4. Pomáha pri osteoartritíde

Osteoartritída je veľmi častý zdravotný problém. Zahŕňa degeneráciu kĺbov, čo vedie k bolestiam a stuhnutosti. V štúdii s 247 ľudmi s osteoartritídou kolena bol zaznamenaný veľký úspech pri liečbe zázvorom. Ľudia pociťovali oveľa menšiu bolesť a vyžadovali menšiu dávku liekov.

5, Znižuje hladinu cukru v krvi a znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení

Táto oblasť výskumu je relatívne nová, no odhaduje sa, že zázvor má výborne antidiabetické účinky. V nedávnej štúdii (2015) kde bolo 41 účastníkov s diabetom typu 2, 2 gramy zázvoru denne znížili hladinu cukru v krvi o 12 %.Navyše sa zistil o 23 % nižší výskyt markerov pre oxidované lipoproteíny (hlavný faktor pre vznik srdcovocievnych ochorení).

6. Pomáha pri trávení

Ak máte pocit, že vám jedlo leží v žalúdku celé hodiny po jeho konzumácii, tak siahnite po zázvore. Zistilo sa, že 1,2 gramu zázvoru pred jedlom urýchlilo vyprázdnenie žalúdka o polovicu!

7. Znižuje bolestivosť pri menštruácii

V štúdii so 150 ženami sa ukázalo, že ak ženy užívali prvé tri dni menštruačného cyklu 1 g zázvoru, tak jeho účinky boli porovnateľné s najužívanejším liekom proti bolesti, teda ibuprofenom.

8. Zázvor znižuje LDL cholesterol

LDL cholesterol („zlý“) je spojený s vyšším rizikom srdcovocievnych ochorení. Strava, ktorú konzumujeme, má výrazný vplyv na hladiny LDL cholesterolu. Počas 45-dňovej štúdie, ktorej sa zúčastnilo 85 ľudí, sa ukázalo, že konzumácia 3 gramov zázvoru výrazne znížila LDL cholesterol. Ďalší zaujímavý výskum ukázal, že zázvor je rovnako účinný ako známy liek na zníženie cholesterolu atorvastatin. Obe štúdie zaznamenali aj pokles celkového cholesterolu a triglyceridov.

9. Má protirakovinové účinky

Tieto účinky sa pripisujú substancii gingerolu. Už dva gramy zázvoru mali výborné výsledky pri použití u ľudí s rakovinou hrubého čreva. Ďalšie štúdie potvrdili pozitívne účinky pri rakovine pankreasu, vaječníkov a prsníka.

Medzi ďalšie potvrdené účinky patrí zlepšenie pamäti, znižuje riziko Alzheimerovej choroby, pomáha bojovať proti infekciám (spomaľuje množenie mnohých druhov baktérii).

Odporúčame prečítať: Zázvorové koláčiky

Zdroj: Department of Complementary Medicine, School of Postgraduate Medicine and Health Sciences, University of Exeter, UK, http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10793599

Napísané pre portál: www.cvicte.sk

Autor: Ing. Petra Kopecká

2020-05-31T23:33:10+02:00

One Comment

  1. HealthyBooklet.com 09.10.2020 at 18:53

    Na to, aby bol zazvor ucinny, Diskusia k clanku – 9 zdravotnych vyhod konzumacie zazvoru. Chudnutie Aky je podla.Pocula si uz, ze o tom, ze existuje kurkumovy napoj, ktory je skvely na chudnutie? Nazyva sa aj zlate mlieko. Kurkumu vacsinou pozname.Ocistime zazvor a nakrajime na slabe zazvor zazvor s medem a citronem citrony a zdravi med citron zazvor recept zazvor med citron med zazvor citron.Recept na koktail na spalovanie tukov. Skip to content. bud ste uz vyskusali caj na chudnutie alebo to aspon mate v plane. spenat a zazvor.Filed Under: Ostatne temy Tagged With: chudnutie na obrazku je vnat, v recepte je len ak som alergicka na zazvor tak to bez zazvoru.Priprava: Vezmite 125 g chrenu a 2 cm zazvoru a zmiesat ho pomocou kuchynskeho robota. Chren sa tiez sklada z mnohych zdravotnych vyhod. Uspesne .Funchoza – uzitocnost a skod Funchoza – druh skrobnatych rezancov, ktora je velmi rozsirena a je bezne pouzivany v cinskej ponuke, Japonsko, Korea.Recept na nakladany zazvor. Ci uz ste prechladnuti, na cely rad chorob a chudnutie. Na nakladany zazvor s medom a citronom potrebujete:.Dietnym nezmyslom je tukozrutska kapustova polievka na chudnutie. Medzi tym pokrajajte zazvor a pridajte k masu. Na male kusky pokrajajte aj papriku.

Leave A Comment