“Mäso hnije v črevách”. Dnes si v krátkosti povieme o tom, že to je jeden veľký MÝTUS!
Takže odpoveď znie jednoznačne. Nie, mäso nehnije v črevách, nakoľko v črevách po tráveni mäsa neostane nič, čo by tam mohlo zhniť.
Ako prebieha trávenie mäsa?
Mäso sa najskôr trávi v žalúdku, a to najmä pomocou kyselín a neskôr v črevách. Do niekoľkých hodín je mäso strávené. Bielkoviny sa rozložia na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a spolu s vitamínmi a minerálmi sa vstrebú do krvi. Mäso neobsahuje žiadne záhadné zložky, ktoré by v črevách ostali a zhnili. Pravda je naopak taká, že bielkoviny mäsa sú vysoko stráviteľné. Paradoxne, to, čo sa mikrobiálne rozkladá, nie je mäso, ale rastlinná strava – konkrétne rastlinná vláknina.
Veľký problém však je, že mnoho “poradcov” tieto znalosti nemá. Dokonca pán poradca z Čiech, pán Petr P. píše na svojej stránke toto:
Tu je vidno absolútna neznalosť vo výžive a šírenie výživových bludov. A pán poradca dokonca tvrdí, že pivné brucho (čo vieme že je spôsobené najmä nahromadeným vnútorným tukom) je spôsobené stvrdnutými výkalmi nahromadenými z konzumácie mäsa. Neviem ako potom vysvetluje klientom ktorý zhodia brucho (schudnú), že to boli vlastne výkaly a nie tuk. Ale je na rozhodnutí každého jedného klienta komu bude dôverovať. A preto jedna rada, vždy si preverte vzdelanie výživového poradcu.
Záverom: naozaj sa nebojte dať si mäso, naozaj vám mäso nebude hniť v črevách 🙂
Tento web používa súbory cookie. Informácie o tom, ako používate tento web, sa zdieľajú s Googlom. Kliknitím na tlačítko "Súhlasím" vyjadrujete svoj súhlas s používaním súborov cookie. SúhlasímNesúhlasímRead More