fbpx

Hnije mäso v črevách?

„Mäso hnije v črevách“. Dnes si v krátkosti povieme o tom, že to je jeden veľký MÝTUS!
Takže odpoveď znie jednoznačne. Nie, mäso nehnije v črevách, nakoľko v črevách po tráveni mäsa neostane nič, čo by tam mohlo zhniť.

Ako prebieha trávenie mäsa?

Mäso sa najskôr trávi v žalúdku, a to najmä pomocou kyselín a neskôr v črevách. Do niekoľkých hodín je mäso strávené. Bielkoviny sa rozložia na aminokyseliny, tuky na mastné kyseliny a spolu s vitamínmi a minerálmi sa vstrebú do krvi. Mäso neobsahuje žiadne záhadné zložky, ktoré by v črevách ostali a zhnili. Pravda je naopak taká, že bielkoviny mäsa sú vysoko stráviteľné. Paradoxne, to, čo sa mikrobiálne rozkladá, nie je mäso, ale rastlinná strava – konkrétne rastlinná vláknina.

Veľký problém však je, že mnoho „poradcov“ tieto znalosti nemá. Dokonca pán poradca z Čiech, pán Petr P. píše na svojej stránke toto:

Tu je vidno absolútna neznalosť vo výžive a šírenie výživových bludov. A pán poradca dokonca tvrdí, že pivné brucho (čo vieme že je spôsobené najmä nahromadeným vnútorným tukom) je spôsobené stvrdnutými výkalmi nahromadenými z konzumácie mäsa. Neviem ako potom vysvetluje klientom ktorý zhodia brucho (schudnú), že to boli vlastne výkaly a nie tuk. Ale je na rozhodnutí každého jedného klienta komu bude dôverovať. A preto jedna rada, vždy si preverte vzdelanie výživového poradcu.

Záverom: naozaj sa nebojte dať si mäso, naozaj vám mäso nebude hniť v črevách 🙂

Viac mýtov o mäsa sa dozviete aj v tomto článku.

Ak sa chcete objednať na výživovú konzultáciu, vyplňte náš formulár. Konzultácie poskytujeme v Bratislave na Mlynských nivách 54 alebo online :).

2020-03-26T21:33:35+01:00