fbpx
Potraviny, ktoré vám zlepšia náladu2024-04-10T10:15:15+02:00
  • potraviny pre dobru naladu

Ako ovplyvňuje strava našu náladu? Existujú konkrétne potraviny ktoré zlepšujú náladu?

Dnes už máme vedecky podložené dôkazy o tom, že strava neovplyvňuje iba naše fyzické telo ale aj našu psychiku. Určité potraviny nám dokážu náladu zlepšiť, zvýšiť sústredenosť a naopak určité potraviny majú negatívny vplyv na našu náladu. Mnoho ľudí pri zlej nálade ako prvé siahne po nezdravých a kalorických jedlách, ktoré naozaj na chvíľu náladu zlepšia. Ašak naozaj len na chvíľu a následne pokles hladiny cukru v krvi spôsobí ešte horšiu náladu ako pred zjedením nezdravého jedla. Navyše pravidelná konzumácia nezdravých jedál vedie k nadváhe, ktorá má sama o sebe negatívny vplyv na psychiku človeka. Poďme sa teda pozrieť na to, čo mať zaradené v jedálničku na zlepšenie nálady.

1, Ryby

respektíve potraviny bohaté na omega 3 mastné kyseliny. Zistilo sa, že ich efekt proti depresiam je dokonca lepší ako u niektorych liekov. Znižujú smútok, ospalosť, neschopnosť pracovať a zlepšujú náladu. Ak nie ste milovníkom rýb, skúste zaradiť do jedálnička rybí olej bez rybacej pachute.

2, potraviny s obsahom selénu

Je dokázané, že ľudia, ktorý majú v strave nedostatok selénu majú horšiu náladu. Zaraďte do jedálnička para orechy, sardinky, slnečnicové semienka, vajíčka či ovsené vločky.

3, nakopnite hladiny serotonínu – hormónu šťastia

Tryptofán je aminokyselina z ktorej serotonín vzniká a nachádza sa najmä v orechoch, semenách, kakau, vajíčkach, mlieku. Navyše tryptofán pomáha so zaspávaním.

4, horká čokoláda

Obsahuje látky podobné kanabinoidom a tie sú spojené s lepšou náladou. Navyše nám pomáha lepšie zvládať stresové situácie. Čokoláda by mala obsahovať aspoň 70% kakaa a na porciu je dobré zjesť cca 20 g.

5, starajte sa o vaše črevá – aj tie potrebujú „potraviny“ pre dobrú náladu

Vieme, že črevá a mozog sú výrazne prepojené. Odporúčam preto jesť dostatok výživy pre črevá, kam patrí v prvom rade vláknina (aspoň 30 rôznych druhov týždenne) a fermentované potraviny ako napríklad kimchi, kvasenú kapustu, kefír. Až 90% serotonínu je tvoreného v tráviacom trakte.

6, bobulobité ovocie

Ovocie a zelenina prispevajú k zníženému vyskytu depresii. Je to najmä kôli obsahu antioxidantov a konkrétne antokyanínov, ktoré sú práve najvyššie v bobulovitom ovoci.

7, káva

Káva zabraňuje únave a zvyšuje dopamín, ktorý nám náladu zlepšuje. Nakoľko náladu podľa výskumov zlepšuje aj káva bezkofeínová, nejde len o kofeín, ale aj o iné látky nachádzajúce sa v káve.

8, hladovka 

Nie len jedenie toho správneho ale dokonca aj občasné nejedenie vie z dlhodobého hľadiska výborne zlepšiť náladu. Skvelý systém je napríklad prerušované hladovanie, kedy aspoň 3-4x v týždni jete počas ôsmich hodín – od 12tej do 20tej a nejete počas 16 hodín. Hladovka znižuje stres a úzkosť, aj keď začiatky môžu byť ťažšie.