fbpx

Surová alebo varená zelenina? Ktorá je zdravšia?

Tepelne upravená zelenina má síce lepšiu chuť, no zároveň sa mení aj jej výživová hodnota. Niektoré vitamíny teplom ničíme a naopak niektoré sa pre naše telo stávajú dostupnešie. Poďme sa pozrieť na niekoľlko zaujímavých faktov ohľadom vplyvu tepla na zeleninu.

1, teplom ničíme enzýmy

– enzými sú látky, ktoré nám pomáhajú tráviť a tvoríme si ich my sami a navyše ich obsahuje aj surová zelenina.
takmer všetky enzýmy však ničí už relatívne veľmi nízka teplota a to teplota nad 47 stupňov. Mnoho firiem ponúka enzýmy vo forme výživových doplnkov.

2, znižuje sa obsah niektorých vitamínov, surová zelenina v tomto vyhráva

– najmä vitamínu C a B v priemere až o 60%. Šetrnejšie je zeleninu napariť alebo opiecť na panvici ako variť. A samozrejme, veľký vplyv má aj dĺžka varenia zeleniny. Čím dlhšie zeleninu varíme, tým viac vitamínov ničíme.

3, varenie zvyšuje antioxidačnu kapacitu niektorej zeleniny

– jedná sa najmä o zeleninu ktora obsahuje betakarotén (mrkva) lykopén (paradajka) a luteín (kel, špenát, brokolica, šalát).
Betakarotén je antioxidant, ktorý telo premieňa na vitamín A.
Strava bohatá na betakarotén sa spája so zníženým rizikom srdcových chorôb.
Antioxidant lykopén sa ľahšie vstrebáva do nášho tela, keď ho získavame z varenej zeleniny ako zo surovej.
Lykopén sa spája s nižším rizikom rakoviny prostaty u mužov a nižším rizikom srdcových chorôb.
Jedna štúdia zistila, že varenie paradajok síce znížilo obsah vitamínu C o 29 %, avšak obsah lykopénu sa v priebehu 30 minút varenia viac ako zdvojnásobil. Celková antioxidačná kapacita paradajok sa tiež zvýšila o viac ako 60 %.

4,  varená zelenina obsahuje oveľa dostupnejší vápnik ako zelenina surová

A rozdiel može byť obrovský. Z vareného špenátu vstrebete cca 245 mg/šálka vápnika, zatiaľ čo surový špenát má len 30 mg vápniku na šálku!
TIP: Vedeli ste, že niektoré typy zeleninu sa aktivujú pokrájaním a nechaním na vzduchu? Týka sa to napríklad cesnaku. Alicín, je látka obsiahnutá v cesnaku, ktorá má výborné protirakovinové účinky. Avšak ich účinnosť najviac zvýšime, pokým cesnak nadrobno pokrájame/pretlačíme a necháme 10 minút na vzduchu. A kto sa pýta či má efekt aj po uvarení, ak odpoveď znie áno. Alicín je termostabilný.
Viac o výhodách konzumácie zeleniny si môžete prečítať v našom predošlom článku tu.
V ďalšom príspevku si povieme, ktorá zelenina je výrazne zdravšia surová a ktorá varená. A čo vy, striedate konzumácie tepelne spracovanej a surovej zeleniny?
2022-04-10T13:12:35+02:00