fbpx

Mlieko a mliečne výrobky spomaľujú chudnutie

Mnohé články píšu o ich vhodnosti a prospešnosti a mnohé píšu o ich škodlivosti. Kde je teda pravda?

V mojej poradni výživy sa venujem okrem iného aj testom na intolerancie potravín. Štatisticky sa udáva, že približne polovica ľudí trpí na určitý typ intolerancie. V mojej poradni je to dokonca až  80 %. Je však pravdou, že za mnou ľudia chodia v prípade, že tušia, že niečo nie je v poriadku, alebo že nevedia schudnúť (najmä z brucha) napriek zdravej strave a nevedia nájsť príčinu.

Medzi najčastejšími intoleranciami figuruje intolerancia na pšenicu a mlieko

Keď sa vylúčia zo stravy potraviny, na ktoré má človek intoleranciu, proces chudnutia a ozdravovania sa neuveriteľne naštartuje. Je to spôsobené tým, že množstvo stresového hormónu kortizolu (ktorý bol provokovaný nezistenou intoleranciou) klesá a telo sa zbavuje najmä viscerálneho (vnútorného) tuku.

Aj keď si ľudia testy na intolerancie nedávajú spraviť, vo väčšine prípadov skutočné pomôže, ak vysadia mliečne výrobky. Viacerým ženám sa krásne vyčistila pleť, u ďalších sa naštartovalo dovtedy nemožné chudnutie.

Prečo sú teda mliečne výrobky a mlieko nevhodné na chudnutie?

Najhlavnejší faktor priberania je to, že mliečne výrobky majú prekvapivo vysokú inzulínovú odozvu. Naše telá vyprodukujú po ich konzumácii obrovské množstvo inzulínu. Ten ukladá do tukových zásob všetko, čo sa len poukladať dá.

Niekoľko dôležitých vedeckých faktov o mliečnych výrobkoch, ktoré by ste mali vedieť:

  • Ľudia s nadváhou či cukrovkou by sa mali mliečnym výrobkom maximálne vyhýbať, pretože stimulujú vyplavovanie väčšieho množstva inzulínu, a to výrazne zhoršuje metabolizmus najmä u ľudí, ktorý už majú inzulínovú rezistenciu.
  • Ak ste štíhly, aktívny a citlivý človek na inzulín, tak mliečne výrobky (najmä nepasterizované, ovčie kozie) tolerujete lepšie.
  • Srvátkový proteín je jeden z najlepších proteínov, dokonca aj pre ľudí s nadváhou. Je to preto, lebo má minimálny  až nulový podiel laktózy a kazeínu (najproblémovejšie zložky mliečnych výrobkov). Mliečny cukor laktóza výrazne spomaľuje chudnutie.
  • Ak si máme vybrať medzi nízkotučnými a plnotučnými výrobkami, určite by sme mali siahnuť po plnotučnej verzii. Obsahujú množstvo vitamínov a uspokojujú pocit hladu namiesto nízkotučných. Nízkotučné výrobky navyše zdvíhajú hladinu triglyceridov.
  • Oplatí sa investovať do organických mliečnych výrobkov, ktoré majú v porovnaní s bežnými omnoho vyššie množstvá omega-3 mastných kyselín, viac vitamínov a CLA (dokázané, že pomáha pri chudnutí).
  • Výnimkou medzi mliečnymi výrobkami je maslo a špeciálne maslo ghee, ktoré je vlastne čistým tukom, tým pádom neobsahuje žiaden cukor – laktózu a žiadnu mliečnu bielkovinu. Navyše maslo ghee je odolné vyšším teplotám a je vhodné aj na tepelnú úpravu.
  • Čím menej mliečnych výrobkov je v strave, tým menší je výskyt osteoporózy (Afrika, Ázia).
  • Celková suplementácia vápnikom (najmä z mliečnych výrobkov) sa ukázala ako nevýznamná. Omnoho väčší úspech na prevenciu osteoporózy a spevňovanie kostí má suplementácia vitamínom D.
  • Zvýšený prijem mliečnych výrobkov zvyšuje riziko vzniku rakoviny prostaty o 30-50%
  • Ľudia vo veku 3-5 rokov prestavajú produkovať toľko enzýmov na trávenie laktózy, ako potrebovali, keď boli kŕmení materským mliekom.

To, či nám viac, či menej sedia mliečne výrobky, je naviac určené aj naším metabolickým typom, hormonálnou nerovnováhou a zdravotným stavom. Ak však príjem mliečnych výrobkov zminimalizujete, a budete sa sústreďovať na nepasterizované a domáce ovčie i kozie výrobky, je to tá najlepšia voľba s minimálnymi nežiaducimi efektmi. Rozhodne však vieme, že mlieko nie je vhodná potravina chudnutie.

CHCEM SA OBJEDNAŤ NA KONZULTÁCIU/TESTY

Napísané pre portál: www.cvicte.sk

Ing. Petra Kopecká

2020-06-07T21:00:45+02:00

Leave A Comment