ČLÁNKY2019-03-21T21:44:29+02:00
11.01.2015

Čierne korenie proti nadúvaniu, na chudnutie či proti rakovine.

Kvalita potravín sa neustále zhoršuje, zelenina a ovocie obsahujú menej a menej vitamínov a minerálov, mäso a vajcia majú stále menej omega 3 mastných kyselín. Navyše, to, že skonzumujeme napríklad banán, neznamená, že využijeme všetky minerály a vitamíny ktoré zároveň obsahuje. Ako dosiahnuť aby sme využili z týchto potravín maximum?   Výsledky vedeckých výskumov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu prijímanej potravy a tým následne prispieť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu. Prečo práve obyčajné čierne korenie?   Hlavná účinná zložka čierneho korenia, alkaloid piperín má schopnosť výrazne zvyšovať [...]

07.01.2015

Úžasný brownie bez cukru, mlieka a múky. Neveríte? Vyskúšajte.

Tak ako väčšina z nás aj ja si rada pochutím na sladkom vláčnom koláčiku, ktorý si navyše vychutnávam úplne bez výčitiek. Navyše ani nie je predražený ako väčšina koláčov bez múky, kde sa používajú drahé mandľové či orechové múky. Základ tohto hriešne dobrého pokušenia tvorí obyčajne neobyčajná cvikla. Dobrú chuť 🙂 Budeme potrebovať: 260 g červenej repy 200 g horkej čokolády čokolády (70% a viac, môže byť sladená stéviou) 4 polievkové lyžice espressa 85 g kokosového tuku 5 vajec 5 polievkových lyžíc kakaa 1 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva 100 g brezového cukru štipka soli (najlepšie himalájska) lístky čerstvej [...]

04.01.2015

Kokosový olej – Tuk pre zdravie a štíhlosť

Kladiete si otázku prečo mnohé výskumy (najmä tie staršie) hovorili aj o negatívnych účinkoch kokosového tuku? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Bolo to preto, lebo v daných štúdiách boli sledované účinky hydrogenovaného alebo čiastočne hydrogenovaného kokosového oleja. Hydrogenácia je totiž veľmi zlý proces, ktorý ničí všetko dobré (napríklad antioxidanty) a naopak pomáha vytvárať trans tuky – extrémne škodlivé tuky. Pravdou však je, že koksový olej, ktorý nebol nijak upravovaný obsahuje naopak veľmi prospešný nasýtený tuk. Našťastie kokosový olej zažíva svoj veľký návrat a teší sa veľkej popularite, ktorú si skutočne zaslúži. 10 dôvodov prečo používať kokosový olej: 1, Rýchla energia. U [...]

21.12.2014

Tipy a triky ako si udržať hmotnosť cez Vianoce!

Tak ako sú tradičné darčeky, stromček či kapor sa stávajú aj vianočné kilá navyše. Ako im jednoducho predísť? Vyskúšajte pár jednoduchých trikov a tipov aby medzi novoročnými predsavzatiami nebolo každoročné „schudnem“.   1, Pred koláčikom si zvyknite zajesť zeleninu. Cez sviatky býva doma hojnosť všetkého, a aj tá zelenina sa nejaká doma nájde. Má to 3 prospešné účinky: Po koláčiku sa budete cítiť najedení a nebudete mať chuť na druhý Glykemický index koláčika krásne znížite – telo ho nestihne tak rýchlo uložiť do tuku a je šanca, že časť z neho vybeháte. Zo zeleniny prijmete okrem vitamínov, minerálov, vlákniny aj enzýmy, ktoré vám výborne [...]

15.12.2014

Prečo pomoc výživového poradcu?

  Naše zdravie a výkonnosť nášho tela je najviac ovplyvnená stravou, ktorú každý deň prijímame. Všetci sa chceme cítiť výkonne, chceme byť plní energie, mať ideálnu hmotnosť. Napriek tomu, že táto moderná doba nám poskytuje nekonečné množstvo informácii (bohužiaľ nie vždy správnych), diét, rád a tipov na vyformovanie postavy, napriek tomu sa štatisticky uvádza, že toto väčšina ľudí bez pomoci a podpory nezvládne. Preto moja odpoveď na  otázku "potrebujem vôbec výživového poradcu?" Znie: Áno, ak nepatríte k pomerne neveľkej skupine ľudí, ktorá si naozaj dokáže pomôcť sama a dennodenne sa venuje samoštúdiu výživy z relevantných zdrojov.   Výživové poradenstvo je navyše významne prospešné [...]

08.12.2014

9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudnete (3. časť)

Príčina 7: Zdravotné problémy Zdravotné problémy ako napríklad anémia (chudokrvnosť; ide o poruchu prenosu okysličenej krvi do buniek a svalov) môžu taktiež predstavovať prekážku vo vašom úsilí schudnúť. Nedostatok železa alebo vitamínu B12, ktoré sú oba považované za veľmi bežné nedostatky, vedú k chudokrvnosti - ženy sú na túto poruchu obzvlášť vnímavé. Prijímanie určitých liekov, inzulínová rezistencia, chronicky nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia), alebo iné zdravotné problémy môžu byť práve to, čo vám bráni schudnúť. Riešenie: vyhýbajte sa užívaniu liekom pokým to nie je nevyhnuté, zistite najskôr príčiny vašich zdravotných problémov. Starajte sa o svoju pečeň – najväčším pomocníkom [...]

01.12.2014

9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudnete (2. časť)

Príčina 4: Nedostatočná výživa Jednostranná strava, nedostatočné množstvá potravy, nedostatok ovocia a zeleniny vedú k tomu, že telu po určitom čase začínajú chýbať niektoré živiny. Treba si zapamätať, že telo, ktoré nie je zdravé a vyživené neschudne. V súčasnosti neexistuje veľa klinických štúdií vyhodnocujúcich vplyv nedostatku jednotlivých látok v potrave, ako napríklad vitamínu D, na úbytok telesného tuku. Na druhej strane však existuje viacero štúdií preukazujúcich súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a vyšším percentom telesného tuku. Rovnako to platí aj pre ďalšie živiny: nedostatočný príjem magnézia a rybieho tuku sú priamo spojné s obezitou. Na túto možnú príčinu je dobré [...]

26.11.2014

9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudnete (1. časť)

Pravidelne cvičíte, správne sa stravujete, ale napriek tomu nechudnete? Vedeli ste, že brzdiť chudnutie môžu aj zlé baktérie v črevách, či príliš veľa kardio tréningu? Na najčastejšie príčiny si posvietime s výživovou špecialistkou Ing. Petrou Kopeckou. Príčina 1: Neposlušné trávenie Problémy s trávením sú ďalšou zaručenou prekážkou, ktorá stojí v ceste vašej snahy o úbytok telesného tuku. Hlavných vinníkov treba hľadať medzi nasledovnými: a) Nízka hladina žalúdočných kyselín a enzýmov b) V črevách prevládajú zlé baktérie c) Chronický zápal čreva - býva zapríčinený nedostatočným príjmom vlákniny alebo precitlivenosťou na určité potraviny a potravinové skupiny, ako lepok alebo intolerancia na mliečne [...]

13.11.2014

Fruktóza – sladký jed

Fruktóza Teraz, keď už viete, že umelé sladidlá sú vskutku zdraviu škodlivé, poďme sa pozrieť na prírodné sladidlo ktoré nám neuveriteľne škodí a ktoré nám je prezentované ako zdravá náhrada k cukru. Fruktóza je jedno z najhorších prírodných sladidiel, ktoré poznáme. Toxické ale je, ak sa užíva vo väčších dávkach a kontinuálne (napríklad ak každý deň sladíte kávu sirupom z agáve...). Takisto ako niekoľko cigariet vám nespôsobí rakovinu pľúc, tak ani normálne množstvo fruktózy (kus ovocia denne) vám nespôsobí dramatické poškodenie zdravia. Avšak ak je konzumovaná fruktóza v množstve, v akom ju väčšina ľudí konzumuje ( 73 g čo je [...]

04.11.2014

Mýty a fakty o potravinách (z ktorých sa priberá a z ktorých sa chudne?) 2. časť

Banány Napriek tomu, že kalorická hodnota banánov je vyššia než u iného ovocia, nemusíme ich z jedálničku úplne vylúčiť. Jeden banán obsahuje priemerne iba 380 KJ, čo je pre priemernú chudnúcu ženu asi len 6,3 % dennej energetickej potreby. Je preto napríklad výbornou desiatou. Banány ďalej obsahujú veľké množstvo minerálov - horčík – pre správnu činnosť svalov a nervov, železo, draslík (upravuje krvný tlak, prevencia aterosklerózy) a vitamínov - skupiny B, C,E, K a ďalšie. A v neposlednom rade obsahujú tryptofán – aminokyselinu, ktorú si telo dokáže premeniť na serotonín (nazývaný aj hormón šťastia a dobrej nálady). Navyše fytosteroly v [...]

29.10.2014

Mýty a fakty o potravinách (z ktorých sa priberá a z ktorých sa chudne?) 1. časť

Rozhodli ste sa schudnúť a prvé čo ste urobili bolo surfovanie po internete a hľadanie „zaručených“ tipov a trikov ako schudnúť? Ako sa vyznať v tom čo je pravda a čo je mýtus? Zemiaky – primeraná konzumácia zemiakov nevedie k priberaniu, ale naopak, zemiaky nám ponúkajú pestrú paletu živín. Zdravou úpravou zemiakov je varenie neošúpaných zemiakov v pare. Zachová sa väčšina živín a výsledný pokrm má nízky glykemický index (56) – najmä ak zemiaky nebudeme jesť horúce, ale na studeno a polejeme ich trochou zdravého tuku (maslo ghee, olivový olej, kokosový tuk...). Z čoho sa naopak priberá sú pečené zemiaky, [...]

22.10.2014

Ako vhodnou stravou vylepšiť bežecký výkon?

Stravovanie bežcov Keďže na zhrnutie správnej výživy pre bežcov by bolo nutné napísať celú knihu, rozhodla som sa vypísať pár najdôležitejších bodov:   - Aj keď strava profesionálnych bežcov má byť bohatá aj na sacharidy, nesmiete zabúdať že isté množstvo proteínov je nevyhnutné na obnovu svalstva a na prevenciu pred úrazmi. Optimálne množstvo bielkovín je približne 1-1,5 g bielkovín na gram aktívnej telesnej hmoty (vaša celková hmotnosť bez tuku – zistíte napríklad na prístroji InBody). - Po náročnom behu sa v jedle sústreďte na to aby obsahovalo komplexné sacharidy, surovú zeleninu a bielkovinu – ryža, ražný chlieb, zemiaky plus ryba, [...]

19.10.2014

Načo je dobré avokádo?

Načo je dobré avokádo? Benefity pre zdravie:   Avokádo obsahuje obrovské množstvo prospešných látok pre naše telo. Pozrime sa na niektoré z nich: vitamín K až 36% dennej odporúčanej dávky v 1 avokáde, kyselina listová 30% DOD, 20% DOD vitamínu B5 – je potrebný pre metabolizmus sacharidov, ďalej obsahuje vitamín C, B6, draslík (2x viac ako banán), vitamín E, niacín, riboflavín, vlákninu. Najviac živín sa nachádza tesne pod šupkou. Kombináciou s inými druhmi zeleniny docielite lepšie vstrebávanie živín (až o 400%), najmä vitamínov rozpustných v tukoch (betakarotén).   Ako jediné ovocie obsahuje vysoké množstvo zdraviu prospešných tukov, znižuje LDL cholesterol, [...]

17.10.2014

3 najlepšie a 3 najhoršie sladidlá (druhá časť)

3 najhoršie: aspartam, sukralóza, fruktóza (napríklad agáve)   Sukralóza Sukralóza je syntetická chemikália vytvorená v laboratóriu. Tri molekuly chlóru sú pridané k molekule sacharózy (cukor). Mnohí argumentujú, že chlór je viazaný v mnohých prirodzených potravinách. To áno, avšak vždy len iónovými väzbami. Chlór v sukralóze je viazaný kovalnentnou väzbou, čo sa nikde v prírode nevyskytuje. Naše telo nemá ŽIADNE enzými na roztrávenie tejto kovalentnej väzby.   Sukralóza je najsladšia—až šešťstokrát sladšia než cukor, trikrát sladšia než aspartám a dvakrát sladšia než sacharín. Jej chuť sa najviac približuje chuti cukru a na trhu predstavuje až 62%. Spoznáte ju pod kódom E955.   Mnohé štúdie ukázali tieto [...]

11.10.2014

3 najlepšie a 3 najhoršie sladidlá (prvá časť)   Otázka, čo použiť ako najlepšie sladidlo je veľmi populárna, vzhľadom k tomu že toľko ľudí miluje sladké a je všeobecne známe, že rafinovaný cukor je jedna z najhorších potravín, ktoré môžete vložiť do úst. Pri výbere alternatív buďte pozorní, pretože niektoré typy sladidiel môžu byť ešte škodlivejšie ako je bežný cukor. Najlepšie sladidlá: Alkoholové cukry (brezový cukor, erythritol) Surový med Stévia Najhoršie sladidlá: Aspartám Agáve(všetky zdroje fruktózy) Sukralóza   Prečo sú umelé sladidlá sú horšie ako cukor Aspartám Aspartám je syntetická chemická zložená z troch zložiek - dvoch aminokyselín a metyl esterovej väzby. [...]

07.10.2014

Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (druhá časť)

Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (druhá časť) 3, Nápis „bez tuku“ spôsobuje, že ľudia majú pocit, že daná potravina je zdravá a obsahuje menej kalórii. Tým pádom, ľudia majú tendenciu zjesť danej potraviny oveľa väčšie množstvo , ako potraviny, ktorá má nápis plnotučná. Štúdie ukázali, že ak vnímame potravinu ako „zdravú“, zjeme jej až o 35% viac, ako „nezdravej“. Ešte väčším problémom je, že konzumácia nízkotučných potravín náš mozog neuspokojuje tak, ako je to u plnotučných potravín (ktoré rýchlejšie vysielajú signály do mozgu, o tom, že sme najedení)  a prejedáme sa nimi. Veľmi zaujímavá štúdia v Británii ukázala, že dokonca niektoré nízkotučné výrobky obsahujú [...]

21.09.2014

Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (prvá časť)

Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (prvá časť) Lákavé etikety hlásajúce 0 % tuku na nás útočia pomaly z každého regálu v supermarkete. Nízkotučný syr, mlieko, jogurty, dokonca kukuričné lupienky (ktoré tuk samy o sebe takmer neobsahujú). Tento nepravdivý fakt na nás vplýva už vyše 30 rokov a veľká časť populácie mu je stále verná. Bohužiaľ nízkotučné sa nerovná zdravé, ba naopak znamená NÍZKOZDRAVÉ. Nielenže sú tuky rozpúšťadlom pre vitamíny (D,E,K,A) ale naše telo registruje znížený príjem tukov v potrave a svoje zásoby už vôbec nebude chcieť míňať. Navyše, nízkotučné výrobky sú ochudobnené o konjugovanú kyselinu linolová (CLA), ktorá podporuje [...]

17.09.2014

Dá sa cielene chudnúť z konkrétnych partii?

Odpoveď znie:  ÁNO. Pod palcom to majú naše hormóny. Hormóny určujú kde sa nám a koľko sa nám tuku ukladá. Avšak dobrá správa je, že pokiaľ vieme s akými hormónmi máme problém, vieme ich pomocou stravy ovládať. Najčastejšie typy ľudí sú dva (ľudia s tendenciou priberať v oblasti brucha a ľudia ktorí priberajú do zadku a bokov). Pozrime sa teda na tieto dve najčastejšie obsadzované miesta tukom detailnejšie.   Ak je niekto neustále v strese– má viac hormónu kortizolu, ktorý spôsobí väčšie ukladanie tuku v oblasti brucha.  Tento stresový hormón sa však nevylučuje len pri psychickom strese. Stresový hormón sa vylučuje aj keď nesprávne chudneme, trpíme intoleranciou [...]

15.09.2014

Prečo sa bez vody chudne ťažšie

Všade počúvame, aké je dôležité dodržiavať správny pitný režim. Čo sa vlastne deje s telom ktoré je dehydrované? Prečo sa vtedy chudne ťažšie? Čo všetko má na starosti voda?   Funkcie Voda plní v našom tele mnoho dôležitých funkcii. Rozpúšťa množstvo pre život nevyhnutných látok, čím umožňuje vstrebávať živiny, ióny i vo vode rozpustné vitamíny. Je súčasťou slín, tráviacich štiav. Umožňuje vylučovanie splodín a škodlivých látok von z tela, ktoré pri chudnutí vznikajú a uvoľňujú sa v nadmernom množstve. To všetko sú nevyhnutné procesy, ktoré bez vody nefungujú. Keď je vody v tele menej ako by malo byť, procesy sú [...]