fbpx
ČLÁNKY2020-05-19T22:53:27+02:00
29.03.2015

9 najväčších lží o výžive ( 2. časť)

3, konzumácia väčšieho množstva proteínov (bielkovín) je škodlivá pre obličky a kosti Nebezpečenstvo proteínov je silne zakorenený mýtus. Tvrdieva sa totiž, že proteíny uberajú kostiam vápnik a môžu dokonca spôsobiť osteoporózu, plus navyše poškodzujú obličky. Avšak žiadne výskumy či štúdie tieto tvrdenia nepotvrdili, ba práve naopak! Proteíny NEUBERAJÚ kostiam vápnik a už vonkoncom nie sú zodpovedné za osteoporózu. V skutočnosti, dlhšie trvajúce štúdie preukázali, že ak sa v strave časť sacharidov nahradila bielkovinami, tak vôbec nedochádzalo k odvápňovaniu kostí, naopak tvorili sa vo vyššej miere hormóny (napríklad IGF-1), ktoré sú pre zdravie kostí veľmi dôležité. Ďalšia štúdia (J Am Coll [...]

22.03.2015

9 najväčších lží o výžive ( 1. Časť)

  V dnešnej dobe stále pretrvávajú určité mylné názory týkajúce sa výživy. V Článku je popísaných pár najčastejších nezmyselností, no je ich oveľa oveľa viac.   1, vajíčka sú nezdravé Vajíčka obsahujú cholesterol a preto by sme ich nemali konzumovať. Tento mýtus je medzi nami už riadne dlhú dobu. Počuli ste niekedy o krokodílovi, ktorý zožral 10 vajec naraz, ktoré našiel v hniezde a dostal infarkt? Alebo počuli ste o hadoch, ktoré bežne žerú vajcia že by sa liečili na vysoký cholesterol? Nie? Je to preto, lebo vajíčka sú zdravé a ich konzumácia nezvyšuje „zlý“ cholesterol. Dokonca ich konzumácia zvyšuje „dobrý“ cholesterol, ktorý nás chráni pred srdcovocievnymi ochoreniami. [...]

15.03.2015

Fantastická zmrzlina bez mlieka a cukru z 2 ingrediencii

Mávate chuť na niečo sladké no nechce sa vám nič zdĺhavé pripravovať? Máte chuť na niečo sladké no vzdávate sa ho kôli cukru? Je tu jednoduché riešenie na uspokojenie vašich mlsných jazýčkov! Keď som prvýkrát vyskúšala zmrzlinu neverila som ako môže byť tak úžasná a jednoduchá a pritom zdravá. Ďalšou výhodou je, že neobsahuje cukor ale brezový cukor, ktorý nekazí zuby a uspokojuje chuť na sladké. Základ: • Kokosové mlieko 82% • Brezový cukor Môžete pridať: kakao, mleté orechy, instantnú kávu, ovocie, kokos, matcha čaj... existuje nekonečné množstvo variácii tejto jednoduchej zmrzliny. Postup: Vyšľaháme vychladené kokosové mlieko (aspoň 8 hodín [...]

07.03.2015

Fantastické čokoládové raňajky plné zeleniny za 3 minúty!

Nemáte ráno čas? Nestíhate alebo nechutia vám raňajky typu vajíčka? Chcete do jedálnička zaradiť viac zeleniny, no nie ste zrovna jej fanúšikom? Vyskúšajte tieto famózne, extrarýchle raňajky, do ktorých sa zamilujete. Majú viacero variácii, aby sa vám neobjedli 🙂   Budeme potrebovať: • Banán • Listová zelenina (najradšej používam mladý špenát a insalatina) • Avokádo – polovica • Lyžica kakaa • Lyžica brezového cukru alebo medu • Troška ryžového mlieka alebo vody • Štipku soli (najlepšie himalájskej) Voliteľné: Môžete dosypať kokos, môžete primiešať kokosové mlieko, banán môžete v lete nahradiť malinami či jahodami, môžete pridať oriešky (mandle, vlašské, pekanové....)   [...]

21.02.2015

Elixír zdravia a štíhlosti existuje. Vyskúšajte klíčky!

Ak chcete mať doma zeleninu, ktorá bude obsahovať neuveriteľné množstvo vitamínov, minerálov a enzýmov, a nebude ničím konzervovaná ani nepreletí pol sveta aby sa dostala na váš stôl, tak vyskúšajte klíčky. Je to zázračná potravina, ktorá v malom množstve dokáže nahradiť veľké množstvá zeleniny. Zhruba 25 g sa vyrovná 1 kilogramu surovej zeleniny. Navyše, ich prítomnosť neuveriteľne zvyšuje využiteľnosť živín z iných potravín, s ktorými ich skombinujeme. Navyše nám poskytujú veľa vlákniny za minimum kalórii. Veľkou výhodou je ich ľahká dostupnosť, a dokonca aj možnosť pestovania si ich doma! Je to najlokálnešia zelenina, pri ktorej sa nepoužívajú žiadne pesticídy, hnojivá [...]

08.02.2015

Mýty a fakty o potravinách (prílohy a light výrobky) 3. časť

Prílohy Mnohí už zistili, že pokiaľ prestanú jest prílohy, hmotnosť ide pekne dole. Tento proces ale netrvá večne. Vo chvíli, keď opäť do jedálničku prílohy zaradíme, nastáva „jojo“ efekt a telo si ich začne veľmi rýchlo ukladať. Aj počas redukčných diét je potrebné zaraďovať sacharidy (najmä ak váš metabolický typ je sacharidový), ktoré tvoria jednu z troch dôležitých živín pre náš organizmus. Najlepšou formou sú práve komplexné sacharidy, ktoré uvoľňujú energiu pomaly, a nespôsobujú výrazné zmeny hladín krvného cukru. Medzi ne patrí pšeno, pohánka, amarant, celozrnná ryža, quinoa, celozrnné cestoviny, varené zemiaky v šupke a iné. Samozrejme v rozumnej miere. Glykemický index ešte výraznejšie znížime, [...]

31.01.2015

5 častých príčin, prečo nevieme ísť dole s hmotnosťou.

Stravujete sa zdravo, cvičíte a predsa priberáte? Na vine nie sú len kalórie! 5 ďalších príčin, ktoré sú zodpovedné za kilá navyše   1, antibiotiká Nemám na mysli len tie, ktoré vám predpíše doktor a ktoré vedome užívate, ale najmä tie o ktorých ani netušíte, že ich prijímate. Medzi množstvom skonzumovaných antibiotík a nadváhou existuje veľmi úzky vzťah. Áno, antibiotiká nás vedia zachrániť, ak vážne ochorieme, ale NEPOTREBUJEME ich zakaždým, keď nás boli ucho, hrdlo či nos. Odchádzame od lekára s predpisom na antibiotiká - je to naozaj nevyhnutné? Pokiaľ ide o bežné ochorenie, s ktorým sa naše telo vysporiada, [...]

18.01.2015

Zdravý chlieb bez sacharidov – rýchlo, lacno, jednoducho

Zdravý chlieb bez sacharidov – rýchlo, lacno, jednoducho Snažíte sa znížiť množstvo sacharidov a chlebíku sa pritom nechcete vzdať? Hľadáte náhradu za chlieb, ktorá je zdravá, plná enzýmov a nestojí veľa ? Existuje riešenie – semienkový raw chlebík, ktorý si jednoducho spravíte doma z 3 ingrediencii. Chlebík môže mať rôzne varianty (môžete pridať rôzne koreniny, cesnak alebo spraviť variantu na sladko – pridáte med, či javorový sirup, vanilku alebo škoricu) Základný recept: -ľanové semienka (môžete k nim pridať sezamové, slnečnicové, píniové, tekvicové, chia... - cuketa (môže byť mrkva, cibuľa, tekvica...) -soľ (bylinky, koreniny) Cuketu postrúhame a primiešame k ľanovým semienkam, [...]

11.01.2015

Čierne korenie proti nafukovaniu, na chudnutie či proti rakovine.

Kvalita potravín sa neustále zhoršuje, zelenina a ovocie obsahujú menej a menej vitamínov a minerálov, mäso a vajcia majú stále menej omega 3 mastných kyselín. Navyše, to, že skonzumujeme napríklad banán, neznamená, že využijeme všetky minerály a vitamíny ktoré zároveň obsahuje. Ako dosiahnuť aby sme využili z týchto potravín maximum?   Výsledky vedeckých výskumov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu prijímanej potravy a tým následne prispieť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu. Prečo práve obyčajné čierne korenie?   Čierne korenie patrí k základným koreninám kuchyne. Pre jeho univerzálnosť a [...]

07.01.2015

Úžasný brownie bez cukru, mlieka a múky. Neveríte? Vyskúšajte.

Tak ako väčšina z nás aj ja si rada pochutím na sladkom vláčnom koláčiku, ktorý si navyše vychutnávam úplne bez výčitiek. Navyše ani nie je predražený ako väčšina koláčov bez múky, kde sa používajú drahé mandľové či orechové múky. Základ tohto hriešne dobrého pokušenia tvorí obyčajne neobyčajná cvikla. Dobrú chuť 🙂 Budeme potrebovať: 260 g červenej repy 200 g horkej čokolády čokolády (70% a viac, môže byť sladená stéviou) 4 polievkové lyžice espressa 85 g kokosového tuku 5 vajec 5 polievkových lyžíc kakaa 1 1/4 čajovej lyžičky prášku do pečiva 100 g brezového cukru štipka soli (najlepšie himalájska) lístky čerstvej [...]

04.01.2015

Kokosový olej – Tuk pre zdravie a štíhlosť

Kladiete si otázku prečo mnohé výskumy (najmä tie staršie) hovorili aj o negatívnych účinkoch kokosového tuku? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Bolo to preto, lebo v daných štúdiách boli sledované účinky hydrogenovaného alebo čiastočne hydrogenovaného kokosového oleja. Hydrogenácia je totiž veľmi zlý proces, ktorý ničí všetko dobré (napríklad antioxidanty) a naopak pomáha vytvárať trans tuky – extrémne škodlivé tuky. Pravdou však je, že koksový olej, ktorý nebol nijak upravovaný obsahuje naopak veľmi prospešný nasýtený tuk. Našťastie kokosový olej zažíva svoj veľký návrat a teší sa veľkej popularite, ktorú si skutočne zaslúži. 10 dôvodov prečo používať kokosový olej: 1, Rýchla energia. U [...]

21.12.2014

Tipy a triky ako si udržať hmotnosť cez Vianoce!

Tak ako sú tradičné darčeky, stromček či kapor sa stávajú aj vianočné kilá navyše. Ako im jednoducho predísť? Vyskúšajte pár jednoduchých trikov a tipov aby medzi novoročnými predsavzatiami nebolo každoročné „schudnem“.   1, Pred koláčikom si zvyknite zajesť zeleninu. Cez sviatky býva doma hojnosť všetkého, a aj tá zelenina sa nejaká doma nájde. Má to 3 prospešné účinky: Po koláčiku sa budete cítiť najedení a nebudete mať chuť na druhý Glykemický index koláčika krásne znížite – telo ho nestihne tak rýchlo uložiť do tuku a je šanca, že časť z neho vybeháte. Zo zeleniny prijmete okrem vitamínov, minerálov, vlákniny aj enzýmy, ktoré vám výborne [...]

15.12.2014

Prečo pomoc výživového poradcu?

  Naše zdravie a výkonnosť nášho tela je najviac ovplyvnená stravou, ktorú každý deň prijímame. Všetci sa chceme cítiť výkonne, chceme byť plní energie, mať ideálnu hmotnosť. Napriek tomu, že táto moderná doba nám poskytuje nekonečné množstvo informácii (bohužiaľ nie vždy správnych), diét, rád a tipov na vyformovanie postavy, napriek tomu sa štatisticky uvádza, že toto väčšina ľudí bez pomoci a podpory nezvládne. Preto moja odpoveď na  otázku "potrebujem vôbec výživového poradcu?" Znie: Áno, ak nepatríte k pomerne neveľkej skupine ľudí, ktorá si naozaj dokáže pomôcť sama a dennodenne sa venuje samoštúdiu výživy z relevantných zdrojov.   Výživové poradenstvo je navyše významne prospešné [...]

08.12.2014

9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudnete (3. časť)

Príčina 7: Zdravotné problémy Zdravotné problémy ako napríklad anémia (chudokrvnosť; ide o poruchu prenosu okysličenej krvi do buniek a svalov) môžu taktiež predstavovať prekážku vo vašom úsilí schudnúť. Nedostatok železa alebo vitamínu B12, ktoré sú oba považované za veľmi bežné nedostatky, vedú k chudokrvnosti - ženy sú na túto poruchu obzvlášť vnímavé. Prijímanie určitých liekov, inzulínová rezistencia, chronicky nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia), alebo iné zdravotné problémy môžu byť práve to, čo vám bráni schudnúť. Riešenie: vyhýbajte sa užívaniu liekom pokým to nie je nevyhnuté, zistite najskôr príčiny vašich zdravotných problémov. Starajte sa o svoju pečeň – najväčším pomocníkom [...]

01.12.2014

9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudnete (2. časť)

Príčina 4: Nedostatočná výživa Jednostranná strava, nedostatočné množstvá potravy, nedostatok ovocia a zeleniny vedú k tomu, že telu po určitom čase začínajú chýbať niektoré živiny. Treba si zapamätať, že telo, ktoré nie je zdravé a vyživené neschudne. Dostatočná výživa tela je kľúčová. V súčasnosti neexistuje veľa klinických štúdií vyhodnocujúcich vplyv nedostatku jednotlivých látok v potrave, ako napríklad vitamínu D, na úbytok telesného tuku. Na druhej strane však existuje viacero štúdií preukazujúcich súvislosť medzi nedostatkom vitamínu D a vyšším percentom telesného tuku. Rovnako to platí aj pre ďalšie živiny: nedostatočný príjem magnézia a rybieho tuku sú priamo spojné s obezitou. Na [...]

26.11.2014

9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudnete (1. časť)

Pravidelne cvičíte, správne sa stravujete, ale napriek tomu nechudnete? Vedeli ste, že brzdiť chudnutie môžu aj zlé baktérie v črevách, či príliš veľa kardio tréningu? Na najčastejšie príčiny si posvietime s výživovou špecialistkou Ing. Petrou Kopeckou. Príčina 1: Neposlušné trávenie Problémy s trávením sú ďalšou zaručenou prekážkou, ktorá stojí v ceste vašej snahy o úbytok telesného tuku. Hlavných vinníkov treba hľadať medzi nasledovnými: a) Nízka hladina žalúdočných kyselín a enzýmov b) V črevách prevládajú zlé baktérie c) Chronický zápal čreva - býva zapríčinený nedostatočným príjmom vlákniny alebo precitlivenosťou na určité potraviny a potravinové skupiny, ako lepok alebo intolerancia na mliečne [...]

13.11.2014

Fruktóza – sladký jed

Fruktóza Teraz, keď už viete, že umelé sladidlá sú vskutku zdraviu škodlivé, poďme sa pozrieť na prírodné sladidlo ktoré nám neuveriteľne škodí a ktoré nám je prezentované ako zdravá náhrada k cukru. Fruktóza je jedno z najhorších prírodných sladidiel, ktoré poznáme. Toxické ale je, ak sa užíva vo väčších dávkach a kontinuálne (napríklad ak každý deň sladíte kávu sirupom z agáve...). Takisto ako niekoľko cigariet vám nespôsobí rakovinu pľúc, tak ani normálne množstvo fruktózy (kus ovocia denne) vám nespôsobí dramatické poškodenie zdravia. Avšak ak je konzumovaná fruktóza v množstve, v akom ju väčšina ľudí konzumuje ( 73 g čo je [...]

04.11.2014

Mýty a fakty o potravinách (z ktorých sa priberá a z ktorých sa chudne?) 2. časť

Banány Napriek tomu, že kalorická hodnota banánov je vyššia než u iného ovocia, nemusíme ich z jedálničku úplne vylúčiť. Jeden banán obsahuje priemerne iba 380 KJ, čo je pre priemernú chudnúcu ženu asi len 6,3 % dennej energetickej potreby. Je preto napríklad výbornou desiatou. Banány ďalej obsahujú veľké množstvo minerálov - horčík – pre správnu činnosť svalov a nervov, železo, draslík (upravuje krvný tlak, prevencia aterosklerózy) a vitamínov - skupiny B, C,E, K a ďalšie. A v neposlednom rade obsahujú tryptofán – aminokyselinu, ktorú si telo dokáže premeniť na serotonín (nazývaný aj hormón šťastia a dobrej nálady). Navyše fytosteroly v [...]

29.10.2014

Mýty a fakty o potravinách (z ktorých sa priberá a z ktorých sa chudne?) 1. časť

Rozhodli ste sa schudnúť a prvé čo ste urobili bolo surfovanie po internete a hľadanie „zaručených“ tipov a trikov ako schudnúť? Ako sa vyznať v tom čo je pravda a čo je mýtus? Zemiaky – primeraná konzumácia zemiakov nevedie k priberaniu, ale naopak, zemiaky nám ponúkajú pestrú paletu živín. Zdravou úpravou zemiakov je varenie neošúpaných zemiakov v pare. Zachová sa väčšina živín a výsledný pokrm má nízky glykemický index (56) – najmä ak zemiaky nebudeme jesť horúce, ale na studeno a polejeme ich trochou zdravého tuku (maslo ghee, olivový olej, kokosový tuk...). Z čoho sa naopak priberá sú pečené zemiaky, [...]

22.10.2014

Ako vhodnou stravou vylepšiť bežecký výkon?

Stravovanie bežcov Keďže na zhrnutie správnej výživy pre bežcov by bolo nutné napísať celú knihu, rozhodla som sa vypísať pár najdôležitejších bodov:   - Aj keď strava profesionálnych bežcov má byť bohatá aj na sacharidy, nesmiete zabúdať že isté množstvo proteínov je nevyhnutné na obnovu svalstva a na prevenciu pred úrazmi. Optimálne množstvo bielkovín je približne 1-1,5 g bielkovín na gram aktívnej telesnej hmoty (vaša celková hmotnosť bez tuku – zistíte napríklad na prístroji InBody). - Po náročnom behu sa v jedle sústreďte na to aby obsahovalo komplexné sacharidy, surovú zeleninu a bielkovinu – ryža, ražný chlieb, zemiaky plus ryba, [...]

19.10.2014

Načo je dobré avokádo?

Načo je dobré avokádo? Benefity pre zdravie:   Avokádo obsahuje obrovské množstvo prospešných látok pre naše telo. Pozrime sa na niektoré z nich: vitamín K až 36% dennej odporúčanej dávky v 1 avokáde, kyselina listová 30% DOD, 20% DOD vitamínu B5 – je potrebný pre metabolizmus sacharidov, ďalej obsahuje vitamín C, B6, draslík (2x viac ako banán), vitamín E, niacín, riboflavín, vlákninu. Najviac živín sa nachádza tesne pod šupkou. Kombináciou s inými druhmi zeleniny docielite lepšie vstrebávanie živín (až o 400%), najmä vitamínov rozpustných v tukoch (betakarotén).   Ako jediné ovocie obsahuje vysoké množstvo zdraviu prospešných tukov, znižuje LDL cholesterol, [...]

17.10.2014

3 najlepšie a 3 najhoršie sladidlá (druhá časť)

3 najhoršie: aspartam, sukralóza, fruktóza (napríklad agáve)   Sukralóza Sukralóza je syntetická chemikália vytvorená v laboratóriu. Tri molekuly chlóru sú pridané k molekule sacharózy (cukor). Mnohí argumentujú, že chlór je viazaný v mnohých prirodzených potravinách. To áno, avšak vždy len iónovými väzbami. Chlór v sukralóze je viazaný kovalnentnou väzbou, čo sa nikde v prírode nevyskytuje. Naše telo nemá ŽIADNE enzými na roztrávenie tejto kovalentnej väzby.   Sukralóza je najsladšia—až šešťstokrát sladšia než cukor, trikrát sladšia než aspartám a dvakrát sladšia než sacharín. Jej chuť sa najviac približuje chuti cukru a na trhu predstavuje až 62%. Spoznáte ju pod kódom E955.   Mnohé štúdie ukázali tieto [...]

11.10.2014

3 najlepšie a 3 najhoršie sladidlá (prvá časť)   Otázka, čo použiť ako najlepšie sladidlo je veľmi populárna, vzhľadom k tomu že toľko ľudí miluje sladké a je všeobecne známe, že rafinovaný cukor je jedna z najhorších potravín, ktoré môžete vložiť do úst. Pri výbere alternatív buďte pozorní, pretože niektoré typy sladidiel môžu byť ešte škodlivejšie ako je bežný cukor. Najlepšie sladidlá: Alkoholové cukry (brezový cukor, erythritol) Surový med Stévia Najhoršie sladidlá: Aspartám Agáve(všetky zdroje fruktózy) Sukralóza   Prečo sú umelé sladidlá sú horšie ako cukor Aspartám Aspartám je syntetická chemická zložená z troch zložiek - dvoch aminokyselín a metyl esterovej väzby. [...]

07.10.2014

Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (druhá časť)

Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (druhá časť) 3, Nápis „bez tuku“ spôsobuje, že ľudia majú pocit, že daná potravina je zdravá a obsahuje menej kalórii. Tým pádom, ľudia majú tendenciu zjesť danej potraviny oveľa väčšie množstvo , ako potraviny, ktorá má nápis plnotučná. Štúdie ukázali, že ak vnímame potravinu ako „zdravú“, zjeme jej až o 35% viac, ako „nezdravej“. Ešte väčším problémom je, že konzumácia nízkotučných potravín náš mozog neuspokojuje tak, ako je to u plnotučných potravín (ktoré rýchlejšie vysielajú signály do mozgu, o tom, že sme najedení)  a prejedáme sa nimi. Veľmi zaujímavá štúdia v Británii ukázala, že dokonca niektoré nízkotučné výrobky obsahujú [...]

21.09.2014

Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (prvá časť)

Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (prvá časť) Lákavé etikety hlásajúce 0 % tuku na nás útočia pomaly z každého regálu v supermarkete. Nízkotučný syr, mlieko, jogurty, dokonca kukuričné lupienky (ktoré tuk samy o sebe takmer neobsahujú). Tento nepravdivý fakt na nás vplýva už vyše 30 rokov a veľká časť populácie mu je stále verná. Bohužiaľ nízkotučné sa nerovná zdravé, ba naopak znamená NÍZKOZDRAVÉ. Nielenže sú tuky rozpúšťadlom pre vitamíny (D,E,K,A) ale naše telo registruje znížený príjem tukov v potrave a svoje zásoby už vôbec nebude chcieť míňať. Navyše, nízkotučné výrobky sú ochudobnené o konjugovanú kyselinu linolová (CLA), ktorá podporuje [...]