fbpx

Kokosový olej – Tuk pre zdravie a štíhlosť

Kladiete si otázku prečo mnohé výskumy (najmä tie staršie) hovorili aj o negatívnych účinkoch kokosového tuku? Odpoveď je veľmi jednoduchá. Bolo to preto, lebo v daných štúdiách boli sledované účinky hydrogenovaného alebo čiastočne hydrogenovaného kokosového oleja. Hydrogenácia je totiž veľmi zlý proces, ktorý ničí všetko dobré (napríklad antioxidanty) a naopak pomáha vytvárať trans tuky – extrémne škodlivé tuky. Pravdou však je, že koksový olej, ktorý nebol nijak upravovaný obsahuje naopak veľmi prospešný nasýtený tuk.
Našťastie kokosový olej zažíva svoj veľký návrat a teší sa veľkej popularite, ktorú si skutočne zaslúži.
10 dôvodov prečo používať kokosový olej:
1, Rýchla energia. U kokosového tuku neplatí to, čo sa hovoí o iných tukoch- že sú zdrojom zásobnej energie. Kokosový tuk sa skladá zo stredne dlhých mastných kyselín, ktoré sa na rozdiel od iných tukov neukladajú do zásob, ale telo ich vie premeniť na energiu. Čiže telo ich vie využiť podobne ako sacharidy na rýchlu energiu, no na rozdiel od sacharidov nedochádza k provokácii inzulínu.

 

2, Podporuje imunitný systém: Hlavný typ mastnejkyseliny ktorý sa nachádza v kokosovom oleji je kyselina laurová, ktorá je aj hlavnou mastnou kyselinou v materskom mlieku. Spolu s ďalšími mastnými kyselinami (kyprylová a kaprinová)majú efekt silného antioxidantu, pôsobia proti vírusom, mikróbom, hubám, kvasinkám aj parazitom.

 

3, Chráni naše srdce a cievy: Populácie, ktoré konzumujú 30-60% denného kalorického príjmu z kokosu, prakticky netrpia žiadnymi kardiovaskulárnymi ochoreniami. Takisto pomáha upravovať hladinu cholesterolu.

 

4, Zvyšuje metabolizmus: Populácie, ktoré konzumujú veľa kokosu sú veľmi štíhle. Veľmi prekvapivé bolo, keď farmári v roku 1940 chceli vykŕmiť dobytok a použili na to kokosový olej. Výsledkom bol presný opak. Dobytok bol stíhlejší, aktívnejší a mal dokonca silnejší apetít.

 

5, Pomáha stimulovať štítnu žlazu. Naopak mnohé nenasýtené oleje (napríklad sójový a kukuričný) ju blokujú.

 

6, Je ľahko stráviteľný a vstrebateľný najmä v porovnaní s ostatnými rastlinnými olejmi. Pomáha ukľudnovať a liečiť tráviace problémy.

 

7, Má výborné hydratačné schopnosti (vlasy, pokožka). Pomáha vyhladzovať vrásky a bojuje proti poškodeniu voľnými radikálmi. Takisto je výborný ako odličovač makeupu!

 

8, Zvyšuje absorbciu minerálnych látok. Kokosový olej pomáha nášmu telu lepšie vstrebať vápnik a hočík, minerály, ktoré sú nevyhnutné najmä pre zdravie kostí.

 

9, Je vynikajúci pre tehotné a kojace ženy.
– Pomáha vyrovnávať hormonálnu nerovnováhu – kľúčové pre ženy, ktoré sa snažia otehotnieť.
– Pomáha pri vývine mozgu a kostí.
– Pomáha proti ranným nevoľnostiam.
– Je prevenciou proti tehotenskej cukrovke.
– Pomáha v produkcii materského mlieka.

 

10, Kokosový olej je veľmi stabilný. Netuchne, a je odolný voči vysokým teplotám – možno na ňom vyprážať bez toho, aby sa tvorili zdraviu škodlivé látky

2015-01-04T00:00:00+01:00

Leave A Comment