fbpx

Tipy a triky ako si udržať hmotnosť cez Vianoce!

Tak ako sú tradičné darčeky, stromček či kapor sa stávajú aj vianočné kilá navyše. Ako im jednoducho predísť? Vyskúšajte pár jednoduchých trikov a tipov aby medzi novoročnými predsavzatiami nebolo každoročné „schudnem“.

 

1, Pred koláčikom si zvyknite zajesť zeleninu. Cez sviatky býva doma hojnosť všetkého, a aj tá zelenina sa nejaká doma nájde. Má to 3 prospešné účinky:

  • Po koláčiku sa budete cítiť najedení a nebudete mať chuť na druhý
  • Glykemický index koláčika krásne znížite – telo ho nestihne tak rýchlo uložiť do tuku a je šanca, že časť z neho vybeháte.
  • Zo zeleniny prijmete okrem vitamínov, minerálov, vlákniny aj enzýmy, ktoré vám výborne pomôžu pri trávení (krémeš nebudete cítiť v žalúdku ďalšieho pol dňa)

 

2, Ak idete na návštevu, nechoďte hladný – najedzte sa pred tým doma. Nebudete mať pocit že musíte ochutnať zo všetkého.

 

3, Noste užšie oblečenie – nedovolí vám sa prejesť.

 

4, Majonéza – klasickej domácej sa vôbec nebojte. Samozrejme nemusíte ju používať ku všetkému a zjesť je veľké množstvá. Pokiaľ si ju pripravíte z celého vajíčka a nie len zo žĺtka, použijete zdravý olej (nie slnečnicový) a ochutíte ju soľou (ideálne himalájskou), horčicou a čiernym korením tak ste neporušili žiadne pravidlá zdravého stravovania. Samozrejme ju môžete skombinovať so smotanovým jogurtom aby ste znížili množstvo kalórií, no nikdy nesiahajte po odtučnených light majonézach, ktoré vás neuspokoja, zjete ich viac a ešte aj potom budete mať šialenú chuť na koláčik.

 

5, Cukor – v tejto dobe odzvonilo bielemu cukru, umelým sladidlám a fruktóze. Máme tu sladkých superhrdinov : brezový cukor, stévia, erythritol. Brezový cukor od po chuťovej ani vizuálnej stránke nijak nerozpoznáte. No na rozdiel od klasického cukru nekazí zuby, nespôsobuje rast kvasiniek, nerozkolíše vám hladinu krvného cukru a dokonca má výbornú sýtiacu schopnosť – jeden koláčik s brezovým cukrom vás vie uspokojiť a nemáte chuť na ďalší ako to je v prípade ak sú koláče sladené klasickým cukrom. Pozor na hnedý a trstinový cukor – sú rovnako zlé ako klasický biely – rozdiel je v stopovom množstve minerálov – čo je pre naše telo úplne zanedbateľné.

 

6, Biela múka – takisto sa jej vieme veľmi jednoducho vyhnúť. Existuje množstvo alternatív. Od semienkových múk (sezamová, konopná, ľanová) cez múky z orechov (mandľová) alebo gaštanová, cícerová. Sú bez lepku a neuveriteľne zasýtia. Na rozdiel od bielej múky, ktorá nám vápnik uberá, nám semienkové múky vápnik dodávajú.

 

7, Ak robíte párty – namiesto tortíl s dipom použite kúsky chrumkavej zeleniny (na prúžky nakrájaná mrkva, uhorka, paprika. Ušetrite si množstvo kalórii a prijmete do tela množstvo vitamínov, minerálov a vlákniny.

 

8, Výborným aperitívom na uľahčenie trávenia ťažkých jedál (majonézový šalát s vyprážanou rybkou) je jablčný ocot s vodou. Vypite deci vody s lyžičkou jablčného octu a pocítite ten rozdiel.

 

9, Ak chcete mať chrumkavú rybku nemusíte to docieliť iba vyprážaním. Obaľte rybku v cícerovej múke, vajíčku a kukuričnej strúhanke. Poukladajte ju na pečúci papier a pokvapkajte kokosovým tukom. Nechajte upiecť a neuveríte že nie je vyprážaná. Ak predsa len preferujete vyprážanú rybku skúste to na kokosovom tuku – nevzniknú vám karcinogénne látky a navyše je kokosový tuk úplne bez cholesterolu.

 

10, Nezabúdajte piť – veľmi často je hlad a mlsnosť spôsobená nedostatočným pitným režimom. Zaraďujte čaje – ideálne zelený, mätový. Ak potrebujete osladiť skúste stéviu.

2014-12-21T00:00:00+01:00

Leave A Comment