fbpx

9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudnete (1. časť)

Pravidelne cvičíte, správne sa stravujete, ale napriek tomu nechudnete?
Vedeli ste, že brzdiť chudnutie môžu aj zlé baktérie v črevách, či príliš veľa kardio tréningu? Na najčastejšie príčiny si posvietime s výživovou špecialistkou Ing. Petrou Kopeckou.

Príčina 1: Neposlušné trávenie
Problémy s trávením sú ďalšou zaručenou prekážkou, ktorá stojí v ceste vašej snahy o úbytok telesného tuku. Hlavných vinníkov treba hľadať medzi nasledovnými:
a) Nízka hladina žalúdočných kyselín a enzýmov
b) V črevách prevládajú zlé baktérie
c) Chronický zápal čreva – býva zapríčinený nedostatočným príjmom vlákniny alebo precitlivenosťou na určité potraviny a potravinové skupiny, ako lepok alebo intolerancia na mliečne či iné produkty. „Zistenie vašich intolerancií môže byť vašim riešením na nechudnutie,“ hovorí výživová špecialistka Ing. Petra Kopecká. „V poradni komplexnej výživy robíme testy rýchlo a výsledky sú už do 40 minút a skontrolovaných je až 59 druhov potravín“
Riešenie: Na zvýšenie množstva enzýmov zaraďte do stravy potraviny, ktoré ich obsahujú vo veľkom množstve – surová zelenina, miso, kvasená zelenina, klíčky. Užívajte kvalitné probiotiká (minimálne 7 miliárd baktérii). Pokiaľ vás často nafukuje, mávate kŕče, časté bolesti hlavy, vyrážky alebo problémy so spánkom, nechajte sa otestovať na potravinovú intoleranciu.

 

Príčina 2: Kardio tréningy namiesto intervalových alebo silových tréningov
Intervalový tréning je mocným a účinným nástrojom na spaľovanie tukov. Výsledky sú omnoho väčšie ako energia, ktorú do tréningu vložíme. Naopak, vytrvalostné kardio tréningy využívajúce konštantnú rýchlosť, obzvlášť tie vykonávané na strojoch, ktoré vyžarujú zdraviu škodlivý elektrosmog a znižujú senzitivitu na inzulín, vám s najväčšou pravdepodobnosťou dobré výsledky neprinesú.
Výskumy ukazujú, že vytrvalostný aeróbny kardio tréning je z hľadiska úbytku telesného tuku nie len že neefektívny, ale môže byť v skutočnosti až škodlivý. Napríklad štúdia z roku 2006, ktorá sa zameriavala na bežcov ukázala, že väčšina z nich v priebehu 10 rokov trvania výskumu tuk dokonca pribrala.
Riešenie: Zamerajte sa na silové tréningy, cvičte krátko, ale intenzívne. Ideálne je ak cvičíte s vlastnou hmotnosťou.
Príčina 3: Vaša diéta je opačná v porovnaní s vašim typom metabolizmu.
Určite ste už zaregistrovali, že na nízkosacharidové a zároveň vysokobielkovinové diéty sú dobré ohlasy. Od niektorých. Ak ste typ sacharidový, vaše telo sa pri takejto diéte bude vyčerpávať a keďže väčšie množstvá tukov a bielkovín tomuto typu nevyhovujú, bude ich jednoducho ukladať. Alebo naopak. Stal sa z vás vegetarián, jedávate samú zeleninu, obilniny, vynechávate mäso a vajcia a napriek tomu neviete zastaviť pribúdajúce kilá? Asi ste bielkovinový typ a na chudnutie potrebujete presne opačný štýl stravovania. „Zistenie metabolického typu je jedným s ďalších parametrov, ktoré sú kľúčové pri zbavovaní sa nadbytočných kíl“, hovorí špecialistka na výživu Ing. Petra Kopecká.

2014-11-26T00:00:00+01:00

Leave A Comment