fbpx

Fruktóza – sladký jed

Fruktóza
Teraz, keď už viete, že umelé sladidlá sú vskutku zdraviu škodlivé, poďme sa pozrieť na prírodné sladidlo ktoré nám neuveriteľne škodí a ktoré nám je prezentované ako zdravá náhrada k cukru.
Fruktóza je jedno z najhorších prírodných sladidiel, ktoré poznáme. Toxické ale je, ak sa užíva vo väčších dávkach a kontinuálne (napríklad ak každý deň sladíte kávu sirupom z agáve…). Takisto ako niekoľko cigariet vám nespôsobí rakovinu pľúc, tak ani normálne množstvo fruktózy (kus ovocia denne) vám nespôsobí dramatické poškodenie zdravia.
Avšak ak je konzumovaná fruktóza v množstve, v akom ju väčšina ľudí konzumuje ( 73 g čo je priemerne o 500 % viac než ľudia konzumovali kedysi (15 g), vtedy sa vyskytuje poškodenie metabolizmu. V týchto dávkach je fruktóza toxickejšia než umelé sladidlá.
Väčšina z vás, ktorí sa zaujímate o výživu ste sa stretli s novinkou vysokofruktózový kukuričný sirup – ktorý je veľmi škodlivý, a výsledkom sa stalo, že ľudia presedlali na fruktózový sirup (o ktorom sa hlása že je zdravší). Bohužiaľ agáve sirup je HORŠÍ než fruktózový kukuričný sirup, pretože obsahuje najviac fruktózy spomedzi všetkých sladidiel (70-97%), čo je oveľa viac než v kukuričnom sirupe, ktorý priemerne obsahuje 55% fruktózy. Použitie fruktózového sirupu vzrástlo medzi rokmi 1970 a 2005 o neuveriteľných 10 673 percent, čo ďaleko prevyšuje zmenu v príjme akejkoľvek inej potraviny alebo skupiny potravín.

 

Prečo je teda fruktóza tak škodlivá?
Pretože sa premieňa na tuk rýchlejšie než akýkoľvek iný cukor, ktorý zjeme. Celá sa metabolizuje iba v pečeni (nesmierne ju vyčerpáva) a ukladá sa vo forme najviac obávaného vnútorného (viscerálneho) tuku – tuku, ktorý obaľuje naše vnútorné orgány a ktorý je nebezpečný kôli tomu, že zvyšuje výskyt kardiovaskulárnych ochorení, cukrovky, vysokého krvného tlaku a iných ochorení.

 

Prečo je horšie konzumovať fruktózu (napríklad sirup z agáve) ako bežný biely cukor?:
• fruktóza zvyšuje množstvo kyseliny močovej (nielen mäso nám ju zvyšuje)
• znižuje oxid dusičnatý, čo následne zvyšuje krvný tlak a potenciálne poškodzuje obličky
• zvýšenie kyseliny močovej vedie k chronickým zápalom organizmu, čo má ďalekosiahly vplyv na celý organizmus (napríklad chronický zápal ciev môže viesť k srdcovému infarktu a k mozgovej mŕtvici, existuje tiež mnoho vedeckých dôkazov, že niektoré druhy rakoviny sú spôsobené zápalmi
• fruktóza oklame vaše telo tým, že vypne kontrolný chuťový systém, čo vedie k zvyšovaniu hmotnosti
• fruktóza síce neprovokuje inzulín, ale zato potláča ghrelín (hormón hladu) a nestimuluje leptín (hormón sýtosti), čo spôsobuje, že skonzumujete viac jedla, pretože necítite pocit nasýtenia
• fruktóza spôsobuje rýchly nárast hmotnosti v abdominálnej časti (pivné brucho), znižuje HDL zložku cholesterolu („dobrý cholesterol“), zvyšuje LDL zložku cholesterolu („zlý cholesterol“), zvyšuje triglyceridy, zvyšuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje krvný tlak, čo sú všetko príznaky metabolického syndrómu
• metabolizmus fruktózy je veľmi podobný metabolizmu alkoholu, ktorý má veľké množstvo toxických účinkov, negatívne vplývajúcich na pečeň
• najväčší problém vo výžive je, že glukóza (bežný cukor) podporuje vstrebávanie fruktózy, čím sa negatívne efekty fruktózy ešte znásobujú

Preto ani veľké množstvo ovocia nie je vhodné konzumovať. Maximálne množstvo prijatej fruktózy za deň by malo predstavovať 25 g. Pre predstavu jedno jablko obsahuje asi 9,5 g fruktózy, zatiaľ čo polovička grepfruitu len 4,3 g a jeden stredný citrón obsahuje len 0,6 g fruktózy.

 

Glukózovo-fruktózový sirup je pre mnohých ľudí hlavným zdrojom fruktózy a jeho spotreba prudko stúpa. Toto lacné sladidlo je „natlačené“ prakticky vo všetkých spracovaných potravinách. Pravdepodobne najväčším zdrojom HFCS sú sladené nápoje. Za posledných vyše 10 rokov stúpla priemerná ročná spotreba sladených nápojov na Slovensku zo 41,5 l na neuveriteľných 142 litra. Podobné čísla sa vyskytujú v celej EU a iných častiach sveta. Fruktózový sirup však nájdete aj v jogurtoch (rajo klasik, rajo acidko), v Slovenskej coca cole (cola v zahraničí obsahuje cukor a nie fruktózový sirup), sirup jupí, Magnum od Algidy, Milka perníky, sušienky pre deti Sunarka, proteínová tyčinka Double protein bar, „cukríky plné vitamínov“ Nimm 2 soft, zmrzlina Míša a iné.

 

Všeobecne môžeme povedať, že zavedenie tohto sladidla spôsobilo pravdepodobne najväčší nárast zdravotných problémov na celom svete. Glukózovo–fruktózový sirup, a jemu podobné sladidlá, by mali byť jednoznačne zakázané a stiahnuté z trhu. To je síce krásna predstava, ale miliardové zisky sú asi silnejšia motivácia, ako zdravie ľudstva.

 

Ďalším zdrojom fruktózy môžu byť tzv. dia výrobky. Tie, podobne ako väčšina bezlepkových výrobkov (vyrábaných z kukurice), nemajú nič spoločné so zdravou výživou. Je až nepochopiteľné, ako môžu tieto fruktózou napustené výrobky odporúčať diabetikom. Nielen to, mnohí ľudia ich považujú za zdravšie alternatívy bežných produktov.
Takéto výrobky však žiadnemu diabetikovi nepomôžu. Práve naopak, ich nadmerná konzumácia môže rokmi sama viesť až k cukrovke. Dia výrobky sa odporúčajú diabetikom, pretože nezvyšujú hladinu cukru v krvi. Namiesto toho sú však plné fruktózy a umelých sladidiel, ktoré majú v konečnom dôsledku ešte horší vplyv na zdravie ako samotná glukóza.frukto

frukto2sunarka

2014-11-13T00:00:00+01:00

Leave A Comment