fbpx

Mýty a fakty o potravinách (z ktorých sa priberá a z ktorých sa chudne?) 2. časť

Banány
Napriek tomu, že kalorická hodnota banánov je vyššia než u iného ovocia, nemusíme ich z jedálničku úplne vylúčiť. Jeden banán obsahuje priemerne iba 380 KJ, čo je pre priemernú chudnúcu ženu asi len 6,3 % dennej energetickej potreby. Je preto napríklad výbornou desiatou. Banány ďalej obsahujú veľké množstvo minerálov – horčík – pre správnu činnosť svalov a nervov, železo, draslík (upravuje krvný tlak, prevencia aterosklerózy) a vitamínov – skupiny B, C,E, K a ďalšie. A v neposlednom rade obsahujú tryptofán – aminokyselinu, ktorú si telo dokáže premeniť na serotonín (nazývaný aj hormón šťastia a dobrej nálady). Navyše fytosteroly v banánoch bránia vstrebávaniu cholesterolu. Banány by sme ale kôli obsahu sacharidov mali skombinovať s trochou tuku (oriešky, semienka), aby sme znížili glykemický index a spomalili proces ukladania. Výhodu banánov nájdeme aj v ich praktickom balení, žiadne umývanie, krabičkovanie, stačí ošúpať. Zaujímavé je, že jedlá je aj šupka, konzumácia je však typická v iných krajinách sveta.

 

Grapefruit
Americkí vedci vypracovali veľmi zaujímavú štúdiu, kedy potkanom dali do klietky grapefruit. Potkany ktoré ovoniavali grepfruit schudli výrazne viac ako potkany, ktoré grep v klietke nemali. Výborné výsledky zaznamenala aj štúdia kedy ľudia konzumovali polovicu grepu pred každým hlavným jedlom. Testovaní priemere schudli 7,1 % ich pôvodnej hmotnosti za 14 týždňov. Naopak sa zistilo, že z kvetinových vôní sa priberá a víťazí vôňa levandule. Nezanedbateľný účinok má grep na odkyslenie tela. Veľmi dobre je ráno naštartovať trávenie grepom odšťaveným do vlažnej vody – variantom je aj citrónová voda, alebo si dať grep samotný. Telo, ktoré ma vyrovnané pH, chudne jednoduchšie. Pozor však na konzumáciu grepfruitu ak užívate lieky. Spomaľuje odbúravanie liekov z organizmu, čím sa zvyšuje ich účinnosť. Pozor najmä ak užívate lieky na zníženie hladiny cholesterolu, niektoré lieky znižujúce krvný tlak a ovplyvňujúce činnosť srdca, lieky na vredovú chorobu žalúdka , antibiotiká, cytostatiká alebo imunosupresíva, niektoré lieky proti bolesti.

grapefruit

 

Ananás
Vďaka obsahu enzýmu bromelaínu zľahka zrýchľuje metabolizmus (avšak len dočasne), ale nespaľuje tuky ako sa šíri rôznymi zdrojmi, ale naopak obsiahnutý enzým nám pomáha štiepiť bielkoviny. Okrem toho obsahuje vysoký obsah vitamínu C (112 g obsahuje až 50% dennej dávky) a vlákniny. Jedna šálka má približne len 320 KJ, zatiaľ čo šálka ľadovej kávy až 2280 KJ! Avšak vyhranená diéta, pri ktorej sa konzumuje iba ananás v rôznych podobách nie je vhodná. Napriek tomu že dochádza k váhovému úbytku, zmena nie je trvalá. Ananás je podobne ako banány výborným pomocníkom pri celkovej zmene životného štýlu. Pri kúpe správne dozretého ananásu sa spoľahnite na váš nos – ananás by mal mať výraznú vôňu avšak neplatí to pri uskladnení v chladničke.

ananas

2014-11-04T00:00:00+01:00

Leave A Comment