fbpx

Mýty a fakty o potravinách (z ktorých sa priberá a z ktorých sa chudne?) 1. časť

Rozhodli ste sa schudnúť a prvé čo ste urobili bolo surfovanie po internete a hľadanie „zaručených“ tipov a trikov ako schudnúť? Ako sa vyznať v tom čo je pravda a čo je mýtus?

Zemiaky – primeraná konzumácia zemiakov nevedie k priberaniu, ale naopak, zemiaky nám ponúkajú pestrú paletu živín. Zdravou úpravou zemiakov je varenie neošúpaných zemiakov v pare. Zachová sa väčšina živín a výsledný pokrm má nízky glykemický index (56) – najmä ak zemiaky nebudeme jesť horúce, ale na studeno a polejeme ich trochou zdravého tuku (maslo ghee, olivový olej, kokosový tuk…). Z čoho sa naopak priberá sú pečené zemiaky, práve vďaka vysokému GI (111) a potraviny ktoré obsahujú prepálený tuk – hranolky, čipsy. Pre porovnanie 200 g zemiakov uvarených v šupke obsahuje len 560 KJ a 0,2 g tuku. Rovnaké množstvo hranolčekov dosahuje až 2370 KJ a 28 g tukov. Ak uprednostníte nové zemiaky pred zimnými, obsah prijatého vitamínu C až strojnásobíte.

476720-1280x800

Cestoviny – aj cestoviny môžu mať vo vyváženom jedálničku svoje miesto. Preferovať by ste mali špaldové, pohánkové alebo ryžové a ideálne aby boli celozrnné. Najmenej vhodné sú klasické pšeničné cestoviny ktoré sú navyše rozvarene a podávané horúce. Cestoviny by nemali tvoriť základ jedla, ale len jeho menšiu súčasť. Namiesto kopy cestovín s trochou zeleniny, si dajte kopu zeleniny s trochou cestoviny. Glykemický index navyše znížite ak cestoviny polejete kvapkou olivového oleja a zjete ich spolu s kúskom bielkoviy (mäso, tempeh, vajcia, ryby…) Novinkou vo svete cestovín sú cestoviny, ktoré neobsahujú žiadne sacharidy ani žiadne kalórie. Nazývaju sa no-carb cestoviny alebo shirataki a vyrobené sú z vlákniny rastliny glukomanan (kúpite ich napríklad aj v poradni Komplexnej výživy v Bratislave). Nemajú žiadnu chuť, tú musíte pridať použitím ostatných surovín. Výhodou je ich rýchle a veľmi všestranné použitie: do šalátov, polievok, ako hlavné jedlo alebo dezert a môžete ich konzumovať úplne bez výčitiek.

2014-10-29T00:00:00+01:00

Leave A Comment