fbpx

Ako vhodnou stravou vylepšiť bežecký výkon?

Stravovanie bežcov

Keďže na zhrnutie správnej výživy pre bežcov by bolo nutné napísať celú knihu, rozhodla som sa vypísať pár najdôležitejších bodov:

 

– Aj keď strava profesionálnych bežcov má byť bohatá aj na sacharidy, nesmiete zabúdať že isté množstvo proteínov je nevyhnutné na obnovu svalstva a na prevenciu pred úrazmi. Optimálne množstvo bielkovín je približne 1-1,5 g bielkovín na gram aktívnej telesnej hmoty (vaša celková hmotnosť bez tuku – zistíte napríklad na prístroji InBody).

– Po náročnom behu sa v jedle sústreďte na to aby obsahovalo komplexné sacharidy, surovú zeleninu a bielkovinu – ryža, ražný chlieb, zemiaky plus ryba, vajíčka. Surová zelenina je nevyhnutná na neutralizáciu voľných radikálov a kyselín, ktoré pri behu vznikajú vo väčšom množstve.

– Nezabúdajte že ak zjete počas behu gél (špeciálny doplnok výživy pre bežcov), je nutné ho zapiť približne 250 ml vody

– Dlhšie behy nikdy nebehajte na lačno, ani neraňajkujte veľké množstvo jedla tesne pred behom. Ideálne ak väčšie jedlo je skonzumované 3-4 hodiny pred behom. Hodinu pred behom ľahšie jedlo.

– Nevynechávajte tuky. Veľa športovcov sa kôli hmotnosti stráni tukov, avšak ich vynechanie spôsobí spomalenie metabolizmu a naopak sa zrýchli proces ukladania sacharidov do tuku. Tuky sú nevyhnutné kôli rozpustnosti vitamínov, protizápalovým účinkom (omega 3 mastné kyseliny) a imunite. Ideálne tuky sú: rybí tuk, tuky so semien a orechov, olivový olej, kokosový tuk.

– Čo sa týka suplementov, vždy sa informujte u odborníka – na ich vhodnú formu, na vhodné dávkovanie, časovanie. Nie všetky doplnky môžete ľubovoľne kombinovať, a nie všetky sú vhodnej kvality. Nezabúdajte, že organická a prirodzená forma vitamínov a minerálov v podobe kvalitnej stravy sa doplnkami nikdy nedá na 100% nahradiť. Na druhej strane si treba uvedomiť že bežci potrebujú omnoho vyššie dávky vitamínov a minerálov ako ľudia ktorí cvičia rekreakčne. Konkrétne je to vyššia potreba vitamínov E,C,D, B6 a B12 a rybieho tuku.

 

 

2014-10-22T00:00:00+02:00

Leave A Comment