fbpx

Načo je dobré avokádo?

Načo je dobré avokádo?

Benefity pre zdravie:

 

Avokádo obsahuje obrovské množstvo prospešných látok pre naše telo. Pozrime sa na niektoré z nich: vitamín K až 36% dennej odporúčanej dávky v 1 avokáde, kyselina listová 30% DOD, 20% DOD vitamínu B5 – je potrebný pre metabolizmus sacharidov, ďalej obsahuje vitamín C, B6, draslík (2x viac ako banán), vitamín E, niacín, riboflavín, vlákninu. Najviac živín sa nachádza tesne pod šupkou. Kombináciou s inými druhmi zeleniny docielite lepšie vstrebávanie živín (až o 400%), najmä vitamínov rozpustných v tukoch (betakarotén).

 

Ako jediné ovocie obsahuje vysoké množstvo zdraviu prospešných tukov, znižuje LDL cholesterol, chráni naše. Americká štúdia Archives of Medical Research zistila, že po týždni konzumovania avokáda, sa LDL cholesterol a triglyceridy znížili o 22 % a dobrý cholesterol sa zvýšil o 11 %. Na základe štúdii bolo dokázané, že avokádo znižuje riziko vzniku rakoviny. Avokádo pôsobí na zdravé bunky ochranne a protizápalovo, a naopak u rakovinových buniek vyvoláva apoptóza – programovanú smrť bunky. Ďalšia štúdia dokázala že má ochranné účinky proti slnečnému žiareniu a znižuje riziko spálenia sa, dokonca riziko rakoviny kože, ak je skonzumované pred opaľovaním sa. Štúdia publikovaná v Nutrition Journal zaznamenala, že ľudia ktorí pravidelne konzumovali avokádu mali nižšiu telesnú hmotnosť a obvod pásu. Avokádo obsahuje silné protizápalové zložky fytosteroly, ktoré sú účinné v zmierňovaní artritídy. Ďalšou prednosťou avokáda je jeho nízky glykemický index a schopnosť znižovať hladinu cukru v krvi.

 

Ďalšou výhodou avokáda je, že obsahuje minimálne množstvá reziduí pesticídov v porovnaní s inými druhmi ovocia a zeleniny.
Avokádo obsahuje vysoké množstvo proteínov, čo pre ostatné druhy ovocia vôbec nie je typické. Priemerné avokádo obsahuje 4 g bielkovín. Naopak, pre ovocie je typický vysoký obsah cukrov, čo u avokáda vôbec neplatí – jedno avokádo ma približne 0,4 g cukru.

 

Príprava avokáda:

Narežeme avokádo napoly okolo kôstky. Pootočíme avokádom, až nám ostanú v ruke 2 polovice. Kôstku vyberieme a vyhodíme. Vnútro avokáda môžeme vydlabať lyžicou alebo avokádo ošúpeme a nakrájame. Ak je avokádo príliš tuhé a je takmer nemožné ho ošúpať, avokádo ešte nie je dostatočne zrelé. Ak má avokádo na šupke hnedé škvrny, je prezreté. Avokádo má krátku trvanlivosť, ideálne je skonzumovať ho do 12 hodín po rozkrojení – najlepšie spravíte, ak rozrezané avokádo potriete citrónovou šťavou a uložíte ho na tanierik a dáte do chladničky.

 

Výborná avokádová nátierka:

2 avokáda,
Sušené paradajky,
3 strúčiky cesnaku
Soľ
Korenie
Citrónová šťava
Postup:
Suroviny rozmixujeme a podávame napríklad so špaldovým chlebíkom.

2014-10-19T00:00:00+02:00

Leave A Comment