fbpx

Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (druhá časť)

Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (druhá časť)

3, Nápis „bez tuku“ spôsobuje, že ľudia majú pocit, že daná potravina je zdravá a obsahuje menej kalórii.

Tým pádom, ľudia majú tendenciu zjesť danej potraviny oveľa väčšie množstvo , ako potraviny, ktorá má nápis plnotučná. Štúdie ukázali, že ak vnímame potravinu ako „zdravú“, zjeme jej až o 35% viac, ako „nezdravej“. Ešte väčším problémom je, že konzumácia nízkotučných potravín náš mozog neuspokojuje tak, ako je to u plnotučných potravín (ktoré rýchlejšie vysielajú signály do mozgu, o tom, že sme najedení)  a prejedáme sa nimi. Veľmi zaujímavá štúdia v Británii ukázala, že dokonca niektoré nízkotučné výrobky obsahujú viac kalórii ako ich plnotučné verzie (kôli pridaným cukrom).

 

4, Ako náhle naša myseľ registruje nízkotučnú stravu, nielenže signály o najedení sú oneskorené, ale aj signály o hlade sú vysielané oveľa skôr po skonzumovaní nízkotučných potravín.

Veľmi zaujímavá nedávna štúdia1 ukázala, ako naša myseľ ovplyvňuje naše hormóny. Dve skupiny ľudí pili ten istý plnotučný milkshake. Vedci prvej skupine povedali, že shake je výživný, obsahuje veľa tuku a kalórii. Druhej skupine bolo oznámené, že shake je nízkotučný a obsahuje minimálne množstvo kalórii. Prvej skupine, ktorá verila že pije plnotučný shake veľmi prudko klesal hormón ghrelín (hormón hladu) a boli rýchlo zasýtený a vydržali s pocitom najedenia dlhú dobu. Druhá skupina, ktorá verila že pije nízkotučný shake, mala veľmi pozvoľný pokles ghrelínu a po vypití shaku boli veľmi skoro hladní.

Vedci varujú pred konzumáciou výrobkov bez tuku, pretože to vedie k častejšiemu pocitu hladu a následne ku skonzumovaniu väčšieho množstva kalórii a k priberaniu.

Doprajte si plnotučné výrobky v správnom množstve a docielite pocit spokojnosti, budete dlhšie sýty a Vaše telo dostane potrebné živiny, ktoré nízkotučným výrobkom chýbajú.

 

5, Potraviny bez tuku Vás pripravujú o esenciálne živiny rozpustné v tukoch, ktoré sú nevyhnutné pre správne fungujúci metabolizmus a Vaše zdravie.

Tuky v správnom pomere sú potrebné pre silné kosti, zdravé bunky, silný imunitný systém, peknú pokožku a oči. Tuky sú totiž súčasťou metabolizmu vápnika a poskytujú vitamínom rozpustným v tukoch (D, E, K, A) správne prostredie ktoré telo pre ich využitie nevyhnutne potrebuje.

Navyše, niektoré nasýtené tuky sú antibakteriálne, antivírusové a protiplesňové a zistilo sa, že znižujú výskyt infekcii zabíjaním baktérii či rozšírených plesní a kvasiniek (kandida).

Nenechajte sa oklamať nálepkami „bez tuku“. Nízkotučné výrobky Vás pripravujú o skvelú chuť, zvyšujú hlad, ochudobňujú Vás o dôležité nutrienty a v konečnom dôsledku z nich budete priberať.

 

1, Crum, A., et al. Mind over milkshakes: mindsets, not just nutrients, determine ghrelin response. Health Psychology. 2011. 30(4), 424-429.

2014-10-07T00:00:00+02:00

Leave A Comment