fbpx

3 najlepšie a 3 najhoršie sladidlá (prvá časť)

 

Otázka, čo použiť ako najlepšie sladidlo je veľmi populárna, vzhľadom k tomu že toľko ľudí miluje sladké a je všeobecne známe, že rafinovaný cukor je jedna z najhorších potravín, ktoré môžete vložiť do úst.

Pri výbere alternatív buďte pozorní, pretože niektoré typy sladidiel môžu byť ešte škodlivejšie ako je bežný cukor.

Najlepšie sladidlá:

  • Alkoholové cukry (brezový cukor, erythritol)
  • Surový med
  • Stévia

Najhoršie sladidlá:

  • Aspartám
  • Agáve(všetky zdroje fruktózy)
  • Sukralóza

 

Prečo sú umelé sladidlá sú horšie ako cukor

Aspartám

Aspartám je syntetická chemická zložená z troch zložiek – dvoch aminokyselín a metyl esterovej väzby. Výsledkom tohto chemického koktailu je neurotoxín so sladkou chuťou. Aminokyseliny v aspartame doslova napádajú vaše bunky.

 

Kde sa nachádza?

Nájdeme ho v mnohých „diétnych“ potravinách a nápojoch (žuvačky, známe kokteily na chudnutie od Cambridge diet, dokonca nápoje pre deti! – Slice detská cool, vitamín C od Walmarku!, proteíny -scitec nutrition a mnohé ďalšie).V potravinách má aspartám označenie E 951.

 

Koľko aspartamu je treba na predávkovanie?

Na predávkovanie sa aspartamom Vám stačí vypiť 8 l cocacoly light (muž s hmotnosťou 80 kg). Avšak aspartam sa vyskytuje aj v žuvačkách, šumivých tabletách, konzervách, sladkostiach či zubných pastách a nie je možné sledovať, či denne neprekročíme maximálnu dávku. Dôležitým faktom zostáva aj to, že detský mozog je 4x citlivejší na aspartám ako mozog dospelého človeka.

 

Najčastejšie spomínané a dokázané účinky: Poruchy u novorodencov, rakovina, nekontrolovateľné priberanie, diabetes a nádory na mozgu.

 

Kofola light skončila s umelými sladidlami a používa stéviu!
Kofola prišla s jedinečným a prevratným krokom! Začala sladiť stéviou! Bohužiaľ toto krásne tvrdenie veľmi rýchlo stratilo na čare. Keď si človek prečítal, čo tá zázračná stéviová kofola obsahuje, zistil, že tie „najzdravšie“ sladidlá ako aspartam a acesulfam K v kofole stále ponechali, a aby prilákali ľudí, postrašili kofolu štipkou stévie. Má nás Kofola za blbca?

Kde je ono sľubované „sladenie prírodou“? A nejde tak trochu o klamanie spotrebiteľa?

A ako sa tento krok páči vám? Aj keď v tomto prípade určite nejde o žiadne porušovanie zákonov, príliš fér sa mi takéto správanie nezdá – kto si neprečíta obal limonády, donesie si domov miesto stévie aspartám, čo väčšina z nás asi nechce.
kofola

 

 

 

2014-10-11T00:00:00+02:00

Leave A Comment