fbpx

Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (prvá časť)

Prečo nás nízkotučné výrobky robia plnotučnými? (prvá časť)

Lákavé etikety hlásajúce 0 % tuku na nás útočia pomaly z každého regálu v supermarkete. Nízkotučný syr, mlieko, jogurty, dokonca kukuričné lupienky (ktoré tuk samy o sebe takmer neobsahujú). Tento nepravdivý fakt na nás vplýva už vyše 30 rokov a veľká časť populácie mu je stále verná.
Bohužiaľ nízkotučné sa nerovná zdravé, ba naopak znamená NÍZKOZDRAVÉ. Nielenže sú tuky rozpúšťadlom pre vitamíny (D,E,K,A) ale naše telo registruje znížený príjem tukov v potrave a svoje zásoby už vôbec nebude chcieť míňať. Navyše, nízkotučné výrobky sú ochudobnené o konjugovanú kyselinu linolová (CLA), ktorá podporuje chudnutie. Správne množstvo správnych tukov Vám naopak pomôže dosiahnuť optimálnu hmotnosť. Keďže ľudia, ktorí trpia nadváhou, vidia na sebe tuk, nebolo problémom presvedčiť celé masy ľudí, že majú za všetko viniť tuk a že tuky sú zodpovedné za priberanie.
Veľká TUČNÁ pravda však znie, že nízkotučné výrobky sú obrovským klamstvom a podvodom.
Pozrime sa na 5 dôvodov prečo.

 

1, Nízkotučné potraviny sú „junk food“ (nekvalitné, nezdravé potraviny) v peknom prestrojení.

Zvyčajne sú plné cukrov, džemov a rôznych prídavných látok. Tuk je chuťovo veľmi príjemný a poskytuje potravinám tú správnu štruktúru a plnosť. Keď ju odstránime, dostaneme o 100% menej chutné jedlo (porovnajte si tú na bielo zafarbenú vodu – nízkotučné mlieko a lahodné plnotučné mlieko so smotanou v hrdle fľaše). Aby však výrobca docielil lahodnú krémovú chuť, obohatí nízkotučné výrobky o prídavné látky, ktoré túto úlohu splnia. Čo je však prirodzenejšie? Jogurt ktorý obsahuje prirodzený tuk, alebo jogurt ktorý obsahuje neprirodzené zahusťovadlá, škroby, sirupy a iné „éčka“?
Zrátané a podčiarknuté: Ak vidíte označenie „bez tuku“ alebo „s nízkym obsahom tuku“ na etikete, nechajte taký výrobok ležať vo výklade.

 

2, Výrobky, označené ako „bez tuku,“ Vám nielenže nepomôžu zbaviť vás tuku, ale naopak vám pomôžu v jeho skladovaní.

Výskum zameraný na to, ako naše mozgy reagujú na tuk a jeho nedostatok ukazujú, že výber potravín bez tuku nevedie k odbúravaniu tukov, ale naopak u veľkého množstva ľudí spôsobili zvýšenie telesného tuku.
Diéty, ktoré preferujú nízkotučné výrobky, neposkytujú telu základné stavebné kamene, ktoré telo potrebuje pre vyváženú funkciu hormónov, ktorá je nevyhnutná pre optimálne zloženie tela.
Napríklad: tuk sa používa na výrobu androgénnych hormónov, ktoré sa podieľajú na spaľovaní tukov, mobilizácii energetických zásob a budovaní svalovej hmoty. Dokonca veľká štúdia (the large Women’s Health Initiative Trial), ktorá pozorovala vplyv nízkotučných diét na stratu tuku ukázala, že ženy, ktoré boli na nízkotučnej diéte, na konci štúdie nezaznamenali ŽIADEN úbytok tuku.
Zrátané a podčiarknuté: nízkotučné diéty vás chudými nespravia, dokonca riskujete, že priberiete tuk kôli mechanizmom, ako je napríklad rozhádzanie hormonálnej rovnováhy.

2014-09-21T00:00:00+02:00

Leave A Comment