fbpx

5 častých príčin, prečo nevieme ísť dole s hmotnosťou.

Stravujete sa zdravo, cvičíte a predsa priberáte? Na vine nie sú len kalórie! 5 ďalších príčin, ktoré sú zodpovedné za kilá navyše

 

1, antibiotiká
Nemám na mysli len tie, ktoré vám predpíše doktor a ktoré vedome užívate, ale najmä tie o ktorých ani netušíte, že ich prijímate.
Medzi množstvom skonzumovaných antibiotík a nadváhou existuje veľmi úzky vzťah. Áno, antibiotiká nás vedia zachrániť, ak vážne ochorieme, ale NEPOTREBUJEME ich zakaždým, keď nás boli ucho, hrdlo či nos. Odchádzame od lekára s predpisom na antibiotiká – je to naozaj nevyhnutné?
Pokiaľ ide o bežné ochorenie, s ktorým sa naše telo vysporiada, nielenže sú antibiotiká zbytočné, ešte nám aj neuveriteľne škodia a to najmä tým, že vyhladia našu dobrú črevnú mikroflóru.
Prospešné baktérie (probiotiká) sú tak nevyhnutné pre naše zdravie, že vedci ich prirovnávajú k „novo objavenému orgánu“ v našom tele.
Napriek nadbytočne veľkému používaniu antibiotík, ešte väčší prísun do nášho organizmu ide cez našu stravu. Až 80% vyprodukovaných antibiotík je použitých pre zvieratá. Majú dvojitú úlohu: chránia zvieratá pred možným ochorením a neuveriteľne zvyšujú ich hmotnosť. Vedci upozorňujú na fakt, že tento efekt sa prenáša aj na ľudí. Štatisticky sa uvádza, že štáty s najvyšším množstvom použitých antibiotík majú najviac ochorení a najväčší výskyt nadváhy a obezity.

 

2, Iné lieky podporujúce rast zvierat
Nie len antibiotiká, ale mnohé iné lieky sa používajú na zvýšenie hmotnosti zvierat – a samozrejme majú znova vplyv na naše zdravie a aj na našu hmotnosť. Jeden známy liek beta-agonist je používaný kôli účinkom na zvýšenie svalovej hmoty. Nachádza sa aj v liekoch na astmu – mnoho ľudí sa začalo sťažovať na nežiaduce priberanie až sa do letáčikov doplnil nežiaduci efekt – zvyšovanie hmotnosti. Vedľajšie účinky beta-agonistov sú aj defekty narodených plodov, znížená reprodukčná schopnosť, dokonca smrť. Ak konzumujeme mäso týchto zvierat na dennej báze, čo to môže urobiť s nami?

 

3, chemikálie poškodzujúce náš endokrinný systém
Nebezpečné látky sa nenachádzajú len v mäse. Najviac chemikálii, ktoré ovplyvňujú náš endokrinný systém sa nachádza v plastoch. Podobajú sa naše pohlavné hormóny ako napríklad na estrogén a zasahujú do jeho funkcie. Medzi ďalšie chemikálie ktoré sú najviac používané a najviac ohrozujúce naše zdravie patria: bisfenol (BPA), PCBs, ftaláty, triclosan, pesticídy. Tieto chemikálie nie sú spojené len s vyšším výskytom neplodnosti a zníženým množstvom spermíí, či cukrovkou. Sú najmä spojené s vyšším výskytom nadváhy až obezity.
Veľký problém je, že nadváhu spôsobujú už v množstvách, ktoré sú podľa noriem úplne v poriadku.
4, umelé sladidlá
Obchod s umelými sladidlami je založený na myšlienke, že bezkalorická náhrada cukru vám pomôže schudnúť. Nanešťastie to jednoducho nie je pravda. Vedci opakovane dokazujú, že umelo sladené výrobky a nápoje stimulujú apetít, zvyšujú chute na sladké, stimulujú ukladanie tuku a zvyšujú nadváhu. Tým, že klameme telo umelým cukrom, naše telo je pripravené nejaký cukor prijať, no keďže žiaden neprichádza, telo dostáva šialené chute na sladké. Veľmi pekne bolo dané do súvisu zvýšenie výskytu nadváhy a zavedenie umelých sladidiel v magazíne Yale Journal of Biology and Medicin. Pekne vykreslili stúpajúcu krivku nadváhy spolu so zvyšovaním výskytu umelých sladidiel. Ďalšia štúdia porovnávala obvody pásu populácie ktorá pila nápoje s umelým sladidlom (však majú predsa takmer 0 kalórii) a populáciu ktorá nepila umelo sladené vôbec. Rozdiel v obvodoch pásu bol vyšší u prvej skupiny až o 500%.

 

5, „Junk“ potraviny
Každý deň pribúdajú nové a nové reklamy na potraviny a jedlá, ktoré nám svojim zložením ničia naše zdravie. Problém je, že naše deti vidia usmievajúceho a šťastného tučniaka ako si pochutnáva na mliečnom reze a myslí si, že aj ono bude zdravé a šťastné ak bude mliečny rez konzumovať. Navyše nielen deti ale aj mnohí rodičia týmto reklamám veria a naozaj si myslia že ten mliečny rez je plný mlieka a zdravých ingrediencii. Pritom po prečítaní zistíme, že tretina je čistý cukor, ďalej obsahuje 3 éčka, emulgátor, arómu, bielu múku, biely cukor… Ďalej sú nám podsúvané reklamy typu: „cukríky plné vitamínov“ (Nimm2 soft…) – na prvom mieste v zložení je ako všetci predpokladáme cukor, ďalej glukózový a fruktózový sirup o ktorom sa môžete dočítať v predchádzajúcom článku viac. Navyše sú tieto cukríky predávané v lekárňach, čo nám má ešte viac evokovať myšlienku aké sú zdravé. Ďalšia reklama vás naučí, že ak potrebujete spojiť rodinu máte si kúpiť toffifee – na prvom mieste v zložení je opäť cukor, zvlhčovadlá, arómy… Videli ste niekedy reklamu na zdravú zeleninu, ovocie, či vajíčka z domáceho chovu?

2015-01-31T00:00:00+01:00

Leave A Comment