fbpx

9 dôvodov prečo napriek zdravému životnému štýlu nechudnete (3. časť)

Príčina 7: Zdravotné problémy

Zdravotné problémy ako napríklad anémia (chudokrvnosť; ide o poruchu prenosu okysličenej krvi do buniek a svalov) môžu taktiež predstavovať prekážku vo vašom úsilí schudnúť. Nedostatok železa alebo vitamínu B12, ktoré sú oba považované za veľmi bežné nedostatky, vedú k chudokrvnosti – ženy sú na túto poruchu obzvlášť vnímavé.
Prijímanie určitých liekov, inzulínová rezistencia, chronicky nízka hladina cukru v krvi (hypoglykémia), alebo iné zdravotné problémy môžu byť práve to, čo vám bráni schudnúť.
Riešenie: vyhýbajte sa užívaniu liekom pokým to nie je nevyhnuté, zistite najskôr príčiny vašich zdravotných problémov. Starajte sa o svoju pečeň – najväčším pomocníkom na ozdravenie pečene (najmä pokiaľ beriete pravidelne lieky) je ostropestrec mariánsky (za studena lisovaný kúpite v dobrých lekárňach aj v poradni komplexnej výživy)

 

Príčina 8 : Nepravidelné stravovanie
Čiastočné hladovanie (známe ako metóda „Intermittent fasting“) je momentálne veľkým hitom a mnoho ľudí zaznamenalo zlepšenie v telesnej kompozícii. Avšak v prípade, že to u vás nefunguje, alebo ste žena v reprodukčnom veku, môžete v oblasti redukcie telesného tuku dosiahnuť omnoho lepšie výsledky tak, že budete jedávať 5 až 6 krát denne, čím si zabezpečíte stabilnejšiu hladinu cukru v krvi.
Dôvodom je to, že ak nejete, hladina cukru vo vašej krvi je často nízka (hypoglykémia). Počas tohto stavu sa vylučuje adrenalín, ktorého úlohou je zvýšiť hladinu cukru v krvi, aby vás udržal v akcii. To následne vedie k vysokým hodnotám glukózy a inzulínu, spôsobuje inzulínovú rezistenciu a zabraňuje úbytku telesného tuku.
„Dámy, buďte si vedomé faktu, že čiastočné hladovanie môže mať negatívny vplyv na plodnosť a práve ženy, vo väčšej miere ako muži, môžu pociťovať ďalšie negatívne fyziologické zmeny,“ hodnotí Ing. Petra Kopecká. Cesta čiastočného hladovania nie je ani pre mužov celkom bez nástrah – výskumy na hlodavcoch ukazujú, že vynechávanie jedál môže spôsobovať poruchy funkcie nadobličiek.

 

Príčina 9: Zopár ďalších faktorov…
• Váš životný štýl môže byť charakterizovaný ako sedavý aj napriek tomu, že pravidelne cvičíte. Keď sa nehýbete, génová signalizácia, syntéza proteínov a citlivosť na inzulín sú do veľkej miery ochromené.
Riešenie: Viac sa hýbte, zaobstarajte si výškovo nastaviteľný pracovný stôl, za ktorým môžete pracovať postojačky.
• Zákutia vo vašom jedálničku. Jete viac alebo menej ako vaše telo potrebuje, konzumujete rovnaké veci každý deň či sa snažíte úplne vyhýbať tukom?
Riešenie Veďte si presný záznam o tom, čo jete a následne si ho nechajte skontrolovať výživovým poradcom.
• Nejete skutočné jedlo. Toto nie je žiadny hlavolam a veľmi ľahko to napravíte.
Riešenie: Vymeňte všetky spracované a balené produkty za čerstvé, nespracované a neupravované potraviny – organické mäso, zeleninu, ovocie, orechy, semená a zdravé tuky.
• Vysoká koncentrácia nahromadených toxínov z užívania rôznych dostupných druhov liekov, z alkoholu, BPA (Bisfenol A = organická chemická zlúčenina, ktorá sa využíva pri výrobe plastov) a rôznych ďalších chemikálií. V súčasnosti neexistuje mnoho klinických štúdií preukazujúcich vplyv chemikálií na úbytok telesného tuku, ale je známe, že ľudia s vyššou hladinou BPA v močí majú telesného tuku viac. Navyše viaceré chemikálie spôsobujú poruchy činnosti endokrinnej sústavy, čo vedie k vysokej hladine estrogénu a tým k vyššiemu percentu telesného tuku. Lieky na predpis môžu spôsobovať naberanie telesného tuku a pravidelné užívanie spôsobuje pokles citlivosti na inzulín a poškodzuje črevá.
Riešenie: Používajte prírodné produkty, eliminujte príjem alkoholu a liekov a vyhnite sa umelým sladidlám
Ak sa chcete o výžive dozvedieť viac, zistiť váš metabolický typ alebo odhaliť intolerancie potravín sledujte https://www.facebook.com/komplexnavyziva.

2014-12-08T00:00:00+01:00

Leave A Comment