fbpx

Medvedí cesnak – všetko, čo o ňom potrebujete vedieť

Medvedí cesnak

Prvý oficiálny jarný týždeň máme za sebou a príroda sa pomaly prebúdza. Ak pri prechádzke v lese, parku… zrazu zacítite vôňu cesnaku, jedna vec je jasná- začal nám rásť medvedí cesnak. Ten sa v posledných 20-tich rokov opäť teší svojej popularite.

Medvedí cesnak alebo Allium ursinum, je malá jasnozelená rastlinka, ktorá sa zbiera hlavne kvôli svojej listovej časti. Práve v nej nájdeme veľké množstvo zlúčenín síry (dokonca väčšie než v klasickom cesnaku), ako aj horčíka, mangánu, užitočných zlúčenín železa a ďalších látok. Ideálne je zbierať ho pred alebo v prvej fáze kvitnutia – teda niekedy v apríli, avšak je možné ho zbierať až do konca mája.

Medvedí cesnak sa používa hlavne v tradičnej medicíne a to najmä pre jeho antimikrobiálne, antiaterosklerotické, antihypertenzívne, protihnačkové a antiflogistické účinky. Jeho najtypickejšie účinné látky sú aminokyselina aliín a enzým aliináza. Tento enzým po poranení pletiva cesnaku štiepi aliín na zapachajúci alicín (ktorý všetci podľa typického zápachu poznáme ☺ ), ale práve ten má antibiotické a iné liečivé účinky. Cesnak medvedí je bohatý na flavonoidy a vitamín C, ktoré vykazujú antioxidačnú, cytostatickú a fungistatickú aktivitu. Rovnako aj na provitamín A, a vitamíny skupiny B, PP, slizovité látky, fytoncídy a iné.

 

Zdravotné benefity medvedieho cesnaku

Zlepšuje zdravie srdca

Jednou z výhod medvedieho cesnaku je jeho vplyv na zdravie srdca. Je schopný znižovať hladinu celkového cholesterolu. Znižuje riziko kardiovaskulárnych ochorení ako je ateroskleróza, infarkt myokardu a mŕtvica. Známy je tiež jeho pozitívny efekt pri znižovaní vysokého tlaku.

Lieči chronické ochorenia

Účinné látky v tomto cesnaku majú dokonca schopnosť neutralizovať aktivitu voľných radikálov pred tým, než by nastala bunková mutácia či oxidačný stres v rôznych častiach tela. Tým pádom sa znižuje riziko rakoviny a iných chronických ochorení – napr. artritídy.

Lieči problémy so žalúdkom

Antibakteriálne a antifungálne zlúčeniny, ktoré medvedí cesnak obsahuje, môžu pomôcť upokojiť zápal, nadúvanie, kŕče, zápchu, či vybalansovať bakteriálnu flóru. Pomáha čistiť žalúdočno-črevný systém od mikróbov a baktérii, čiže jeho pravidelná konzumácia môže byť použitá aj pri vážnych ochoreniach vrátane rakoviny.

Zápal a infekcie

Rovnako ako klasický cesnak, aj medvedí nesie liečivé vlastnosti pri dýchacích problémoch. Pomáha pri liečbe zápalu priedušiek, uvoľňuje dýchacie cesty, znižuje kašeľ, nachladnutie.

Zdravie pokožky

Vďaka svojím krv prečisťujúcim vlastnostiam rýchlo pomáha pri chronicky nečistej pokožke.

Vo forme kúpeľa je vhodný pre každého, kto trpí problematickou kožou, zápalovými procesmi na koži, ekzémom, či dermatitídou.

Pomáha pri detoxikácii

Keďže medvedí cesnak obsahuje zlúčeniny, ktoré odstraňujú toxíny z obličiek, čriev, pečene a žlčníka, uplatnenie si našiel aj pri detoxikácii.

 

Využitie v kuchyni

Využitie má rôzne, za čerstva či tepelne spracovaný sa pridáva do jedál – dusených mias, rôznych šalátov, polievok, omáčok, do marinád na kuracie a hovädzie mäso. Vyrábajú sa z neho rôzne pestá, bylinkové maslá. Okrem surovej spotreby na chlieb a do šalátov, je možné z neho pripraviť aj lahodnú polievku. Dokonca aj jeho kvety si nájdu svoje využitie – ako dekorácia.

 

Recept na orieškové pesto z medvedieho cesnaku

70g píniových orieškov (alebo iných podľa chuti), 30g medvedieho cesnaku, 40g miešaných byliniek (púpavových listov, rebríčka obyčajného…), 50g petržlenu, šťava z polky citrónu, 50g postrúhaného parmezánu, 160ml olivového oleja, soľ, korenie

Na panvici zľahka orestujeme orechy, a potom ich dáme do chladničky vychladiť. Ostatné bylinky, citrónovú šťavu a parmezán zmiešame a opäť necháme vychladiť v chladničke. Následne všetky prísady spolu s olivovým olejom pridáme do kuchynského robota a rozmixujeme. Uskladníme do sklíčok a môžeme pridať ako dresing na šalát, alebo na ryžu, či cestoviny.

 

Pár tipov na záver:

  • Pozor na pomýlenie s konvalinkou, alebo jesienkou obyčajnou, tie sú oproti medvediemu cesnaku extrémne jedovaté.
  • Čerstvý cesnak nejedzte vo veľkých množstvách, je ťažký na trávenie. Zmiešajte skôr cesnak s inými bylinkami, potom je lepšie stráviteľný.
  • Medvedí cesnak nesušte, stratí svoju chuť aj liečivé účinky, lepšie je ho zamraziť, tak si zachová aj svoju chuť aj účinné látky.
  • Ak si z medvedieho cesnaku vyrobíme tinktúru, vieme využívať jeho účinky po celý rok – väčšinou sa pokrájané listy zalejú 50-90% liehom, 3  týždne sa pri izbovej teplote lúhuje, a potom sa po kvapkách využíva ako liečivo.

Ak vás zaujíma výživa a chceli by ste viac informácii a rád o tom, ako sa stravovať, obejdnajte sa na konzultáciu kliknutím SEM.

Autor: Andrea Sabol Havirová

2024-03-18T12:56:47+01:00