fbpx

Soľný mýtus alebo prečo soľ potrebujeme?

Organizácie po celom svete nás pred sodíkom varujú už desaťročia a míňajú nemalé peniaze na rôzne kampane zamerané na zníženie jeho spotreby. Je to spôsobené faktom, že si myslíme, že sodík zdvíha krvný tlak. Je teda sodík naozaj taký škodlivý? Vedie zníženie jeho spotreby k zlepšeniu zdravia? Koľko teda soliť?

 

Prečo potrebujeme sodík?

Sodík je nevyhnutným elektrolytom pre ľudské telo. Veľa potravín obsahuje sodík prirodzene, no najviac sodíka v našej strave pochádza zo soli. Soľ je zložená zo sodíka (40 %) a chlóru (60 %).

Sodík nám pomáha udržiavať rovnováhu medzi intra a extracelulárnymi tekutinami. Spolu s draslíkom pomáha udržiavať elektrický gradient na membránach, čo je nevyhnutné pre prenos nervových spojení či kontrakciu svalov. Ľudské telo bez sodíka nedokáže fungovať.

Čím viac sodíka máme v našom krvnom riečišti, tým viac vody naväzuje. Z tohto dôvodu sa hovorí, že zvyšuje krvný tlak. Áno, zvyšuje, ale len veľmi mierne. Ak zredukujeme sodík (soľ), tak tlak znížime len minimálne.

 

V jednej z najväčších štúdií, v rámci ktorej ľudia drasticky znížili príjem soli, sa zistilo:

  • Zníženie systolického tlaku o 5.39 mm Hg  a o 2.82 mm Hg diastolického tlaku.
  • Zdraví ľudia s normálnym tlakom nezaznamenali takmer  žiadne zmeny po zredukovaní príjmu soli (1).
  • Ešte zaujímavejší fakt je, že zníženie príjmu soli nemalo absolútne žiadny súvis so zníženou úmrtnosťou na vysoký krvný tlak a ani iné ochorenia. Dokonca ani ľudia s vysokým tlakom, ktorí výrazne znížili príjem soli, si nijako nepolepšili v porovnaní s tými, ktorí solili priemerne.

Zhrnuté: Obmädzením príjmu soli nedosiahnete znížený výskyt srdcových ochorení a ani si nepredĺžite život. Ukrátite sa však o pôžitok z jedla.

 

Málo soli škodí!

Veľmi prísne obmedzenie soli vedie k:

  • zvýšenému LDL cholesterolu a ešte nebezpečnejším triglyceridom: v masívnej štúdii sa preukázalo zvýšenie LDL cholesterolo o 4,6 % a triglyceridov až 5,9 % (2),
  • zhoršeniu inzulínovej rezistencie: počas štúdie, v ktorej boli ľudia 7 dní na neslanej diéte, sa výrazne zhoršila inzulínová rezistencia, ktorá vedie k obezite, diabetu a metabolickému syndrómu (3),
  • zvýšenej úmrtnosti u diabetikov trpiacich cukrovkou 2. typu: štúdia preukázala, že ľudia trpiaci diabetom 2. typu, ktorí minimálne až nulovo solili, mali vyššiu úmrtnosť ako ľudia s diabetom 2, ktorí solili priemerne (4).

Koľko soliť a koľko soli je teda ideálne prijímať?

Ak ste zdraví, nie je jediný dôvod na to, aby ste sa vzdávali soli. Naopak, málo soli môže spôsobiť mnoho nepríjemností. V tomto prípade je ideálne držať sa zlatého stredu. Príliš veľa a aj príliš málo soli je pre naše telo neprijateľné. Rovnako nemožné je vážiť si množstvo denne prijatej soli.

Preto jedzte prirodzené jedlo a nie polotovary. Soľte ryžu, mäso, cestoviny v normálnom množstve a bez obáv.

 

Čo sa týka výberu soli, tak jednoznačne voľte soľ himalájsku. Nemá konkurenciu. Morská je, bohužiaľ, taká znečistená, že je lepšie sa jej vyhýbať. Himalájska soľ je soľ, ktorá sa nemá ako znečistiť, keďže more dávno skamenelo. Obsahuje množstvo iných minerálov v porovnaní s bežnou soľou.

 

Urobte si  test a presvedčte sa

Dajte si na špičku jazyka chlorid sodný (bežnú kuchynskú soľ) a do 20-30 sekúnd ho budete musieť vypľuť, lebo vám spáli chuťové poháriky. Chlorid sodný je agresívna látka. V závislosti od citlivosti vášho jazyka budete aj ďalšie 1-2 dni cítiť poškodenie na jazyku, ktoré chlorid sodný vyvolal.
Potom si dajte na jazyk napríklad himalájsku soľ. Čo sa stane ? Nič. Môžete ju pokojne nechať rozpustiť. Dôvod je práve v jej zložení a v jej energetických vlastnostiach. A hoci aj táto soľ obsahuje chlorid sodný, nerozleptá sliznicu jazyka. Dúfam že sme vám priniesli zaujímavé informácie a zistlili ste koľko je správne soliť a akú soľ používať.

 

Zistite o výžive a chudnutí viac a objednajte sa na konzultáciu: chcem sa objednať

 

Zdroje:
1, BMJ. 2013 Apr 3;346:f1325. doi: 10.1136/bmj.f1325. Effect of longer term modest salt reduction on blood pressure: Cochrane systematic review and meta-analysis of randomised trials. He FJ1, Li J, Macgregor GA.
2, Cochrane Database Syst Rev. 2003;(1):CD004022. Effects of low sodium diet versus high sodium diet on blood pressure, renin, aldosterone, catecholamines, cholesterols, and triglyceride. Jürgens G1, Graudal NA.
3, Gordon H. Williams, Shelley Hurwitz, Nancy J. Brown, Paul N. Hopkins, Gail K. AdlerReceived: July 23, 2010; Accepted: September 11, 2010; Published Online: November 01, 2010
4, Diabetes Care March 2011 vol. 34 no. 3 703-709. Dietary Salt Intake and Mortality in Patients With Type 2 Diabetes. Elif I. Ekinci, MBBS1, Sophie Clarke, MBBS2, Merlin C. Thomas, PHD3, John L. Moran, MD4, Karey Cheong, BSCI1, Richard J. MacIsaac, PHD1 and George Jerums, MD1
2020-05-31T23:20:33+02:00

Leave A Comment