fbpx

Čierne korenie proti nafukovaniu, na chudnutie či proti rakovine.

Kvalita potravín sa neustále zhoršuje, zelenina a ovocie obsahujú menej a menej vitamínov a minerálov, mäso a vajcia majú stále menej omega 3 mastných kyselín. Navyše, to, že skonzumujeme napríklad banán, neznamená, že využijeme všetky minerály a vitamíny ktoré zároveň obsahuje. Ako dosiahnuť aby sme využili z týchto potravín maximum?

 

Výsledky vedeckých výskumov ukázali, že používanie čierneho korenia do jedál môže byť jedným z najjednoduchších a najlacnejších spôsobov ako zlepšiť kvalitu prijímanej potravy a tým následne prispieť k zlepšeniu celkového zdravotného stavu. Prečo práve obyčajné čierne korenie?

 

Čierne korenie patrí k základným koreninám kuchyne. Pre jeho univerzálnosť a schopnosť vylepšiť chuť a výživovú hodnotu sa tak stáva neoceniteľným partnerom nie len v kuchyni.

 

Hlavná účinná zložka čierneho korenia, alkaloid piperín má schopnosť výrazne zvyšovať vstrebávanie a biologické využitie viacerých živín z potravy (až 20 násobne) a tiež zvyšovať využitie niektorých výživových doplnkov – možno ste si všimli že aj niektoré lieky majú v zložení čierne korenie (piperín).

 

Zlepšenie trávenia

Čierne korenie dáva signál našemu žalúdku aby zvýšil produkciu tráviacich kyselín a tým sa nám trávenie potravy výrazne uľahčí – v opačnom prípade, ak je kyselín málo, mávame príznaky ako „ležanie jedla v žalúdku“, zvýšené nafukovanie, hnačky alebo zápchy. Okrem iného je aj silným antioxidantom a má protibakteriálne a protizápalové účinky. Ďalšou zaujímavou vlastnosťou čierneho korenia je schopnosť čistiť cievy, odstraňuje nánosy cholesterolu – redukuje aterosklerózu.

 

Detoxikácia

Je výborným doplnkom pri detoxikácii – dokáže odvádzať prebytočnú vodu tela – znižuje výskyt opuchov, navyše zvyšuje potenie – pokožkou môžu odchádzať rôzne toxíny a nečistoty.

 

Chudnutie

Vrchná vrstva korenia pomáha rozkladať tukové bunky –prirodzeným spôsobom pomáha pri chudnutí.

 

Čierne korenie proti rakovine

Centrum rakoviny v Michigane hovorí že najlepšie účinky mal pri liečbe rakoviny prsníka a hrubého čreva. Znižovalo rýchlosť rastu rakovinovinových buniek. Najsilnejšie protirakovinovo pôsobí v kombinácii s kurkumou (napríklad kari).

 

Prírodné antidepresívum

Čierne korenie zvyšuje produkciu serotonínu. Serotonín je neurotransmiter dôležitý pre dobrú náladu. Nízke hladiny serotonínu sú úzko spojené s depresiami. Navyše piperín zvyšuje beta-endorfíny (prírodné tlmiče bolesti a látky dobrej nálady). Viac potravín na zelpšenie nálady spomínam aj v článku tu.

 

Máte vyblednuté oblečenie?

Pridajte čajovú lyžičku k prášku na pranie a farby prádla budú žiarivé a nebudú tak rýchlo blednúť.

 

Použitie

Čierne korenie by sme mali uchovávať v celku a vždy si ho čerstvo namlieť mlynčekom. Korenie má tak veľmi dlhú niekoľkoročnú trvanlivosť. Mleté korenie má oveľa kratšiu trvanlivosť – približne 3 mesiace. Čierne korenie treba pridávať do varenia až nakoniec – varením sa stráca chuť a znižuje sa jeho prospešnosť.

 

čierne korenie na chudnutie

2023-09-26T18:33:06+02:00